Hus i Skänninge kan bli förklarat som byggnadsminne

skänninge2005-12-30 00:00

1:e antikvarie Jonna Stewénius förklarar att detta bara är förstasteget i beslutsprocessen. Hon kan inte precisera när ett beslut kanvara fattat.

Två privatpersoner, Sune Brodén, Västerås och Olle Lorin, Torshälla,har ansökt om byggnadsminnesförklaring av fastigheten som ägs av Mjölbykommun men sedan många år arrenderas av Åke Orselius.

Stadsjordbruk

Byggnadernas höga ålder och dess unika karaktär av stadsjordbruk ärtillräckliga skäl för en byggnadsminnesförklaring. Avsikten är slippaden rivning som blir följden när dubbelspåret Mjölby-Hallsberg skabörja byggas.

Länsstyrelsen kan förklara särskilt märkliga byggnader sombyggnadsminnen. För att en byggnad skall bli byggnadsminne krävs attden är mycket välbevarad eller haft en särskild betydelse.

Sune Brodén säger att han är glad över att Länsstyrelsen accepterathans ansökan så långt, och hoppas att fler Skänningebor, exempelvisstyrelsen i S: ta Ingrids gille, stöder dem i kampen för attbyggnadsminnesförklara Munkgärdet.

Sju Mjölbyhus

Byggnadsminnesförklaring är en relativt ovanlig åtgärd och bara sjuhus i Mjölby kommun berörs av ett sådant beslut. Det senaste beslutetfattades 1993 och gällde Sörby loge söder om Mjölby tätort.

Övriga är Sandbergska gården i Skänninge (1968), Sjölingården iSkänninge (1968), Rådhuset i Skänninge (1968, Nordénska gården iSkänninge (1969), Spellinge Herrgård i Västra Harg (1977),Brödraklostret 1 i Skänninge (1980) och Härsnäs missionshus i VästraHarg (1983).

I Boxholms kommun är Liljeholmens herrgård i Blåvik, Ugglebo,Björnön i Malexander och Sven Stolpes gamla hem Stjernesands gård iMalexander förklarade som byggnadsminnen.

I Ödeshög är Ellen Keys Strand på Omberg förklarat som byggnadsminne.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om