"Vad gör det om hunden är lite busig?"

Fyrbenta vänner har alltid varit en självklar del av nu 38-åriga Mia Karlssons liv. En hund hon haft tidigare hade beteendeproblematik. Det fick Mia att utbilda sig till hundinstruktör.

Mia Karlsson älskar djur och har sedan barnsben alltid haft minst en hund inom familjen. Idag har hon två.

Mia Karlsson älskar djur och har sedan barnsben alltid haft minst en hund inom familjen. Idag har hon två.

Foto: Agnes Ganestål

Skänninge2021-07-21 17:00

– Jag har varit utbildad hundinstruktör och drivit eget företag i 12 år, men fram till förra året arbetade jag inom vården också. Jag trivdes jättebra med det, men när det blev mer att göra på företaget bestämde jag mig för att satsa på det, berättar Mia Karlsson.

Hon har precis välkomnat in i sin lokal i Skänninge, där hon arbetat heltid med sitt företag sedan förra året. Intresset för djur har hon dock burit med sig sedan barnsben.

undefined
Mia Karlsson älskar djur och har sedan barnsben alltid haft minst en hund inom familjen. Idag har hon två.

– Hundar har alltid funnits med i mitt liv, men jag var inte så här nördig tidigare, skrattar Mia och fortsätter:

– För drygt 12 år sedan hade jag en hund som inte riktigt fungerade som den skulle i vardagen. Han gjorde utfall mot andra hundar och jag grät varje dag när jag kom in från våra promenader. För att lära mig mer och reda ut problemen valde jag att utbilda mig till hundinstruktör.

Relationen mellan Mia och hunden kom att förbättras markant när hennes kunskap blev större.

– Jag lärde mig väldigt mycket av den hunden och han gjorde mig till den instruktör jag är idag, konstaterar hon.

undefined
Lydnad och regler är viktigt när det kommer till hundar, det belyser Mia. Dock anser hon det vara ännu viktigare med en trygg hund och en ömsesidig relation mellan ägare och djur. Då brukar lydnaden delvis komma av sig självt, menar hon.

Med tiden har Mia insett vikten av att sänka kraven på hundar. Det går till exempel inte att som ägare se sin hunds beteende som problematiskt utan att sätta sig in i varför hunden beter sig som den gör, belyser hon.

– Hundar förmedlar ju sina känslor genom att till exempel morra och skälla. Istället för att se min hunds beteende som ett problem och uppfostra honom efter samhällets önskemål fick jag börja tänka för att förstå hur min hund kände sig.

Lydnad och regler är två viktiga aspekter vad gäller hundar, men än viktigare är att ha en ömsesidig relation med respekt för hundens känslor, önskemål och mående, tycker Mia.

– Det är lätt att tänka att en hund ska vara lydig, tyst och helst inte göra något alls innan vi ger den klartecken. Då tycker jag att vi ska tänka oss in i hur det vore att själva leva i en sådan relation. Det skulle nog inte vara jättekul.

undefined
Mia har två lydiga tikar, trots att lydnaden inte är hennes främsta fokus när det gäller träning. Det märks att hundarna har roligt med henne och vill vara henne till lags, utan att hon kräver det.

Hundar tvingas trots allt leva med oss, belyser Mia. Då måste man som ägare möta dem.

– Rent krasst är det ju djur i fångenskap vi pratar om. Då är det vårt ansvar som ägare att ge hunden ett så bra liv som möjligt. Att träna lydnad är jättebra, men fokus ska inte bara ligga på det. Vi måste även tillsätta andra medel för att hunden ska må bra. Vi ska få dem att växa upp till bra och trygga individer.

Vilka är dina bästa tips till en blivande hundägare? 

– Läs på om rasen innan du köper hunden. Det är ofta som folk kommer med ett problembeteende till mig som visar sig vara en typisk ras-egenskap. Om man har en grythund som gräver i rabatten kan man inte säga "nej" och "fy" hela tiden, utan då kanske man får köpa en sandlåda åt hunden som den får gräva efter leksaker i. Att ge hunden en chans att utföra medfödda beteenden kallas för berikning.

undefined
Mia belyser vikten av att läsa på om hundrasen man tänkt köpa. Vissa egenskaper kan nämligen vara väldigt typiska för specifika raser och det är bra att veta vilka egenskaper man faktiskt köper. En kamphund gillar till exempel att dra och en grythund gillar att gräva, berättar hon.

Innan ett hundköp är det också viktigt att se över att tiden verkligen finns, belyser Mia. Men nästan viktigast är att ha roligt med sin hund.

– Lägg tid på att bygga en relation med hunden. Tänk inte bara lydnad, utan se till att ni har roligt tillsammans. Sänk kraven, både på dig själv och hunden. Ett av mina bästa tips är nog att bara låta hunden vara hund ibland. Sedan om man får problem med att hunden skäller efter andra hundar eller hoppar mot bilar, då får man ju träna bort det, men vad gör det om hunden är lite busig då och då?

Mia Karlsson

Ålder: 38 år.

Bor: I Skänninge.

Familj: Sambon Christian, 42 år, samt Staffordshire bullterrier-tikarna Nova, 9 år, och Chili, 4 år.

Sysselsättning: Arbetar som egenföretagande hundinstruktör.

Bästa egenskaper: Att jag har lätt för att förstå människor och tycker om att hjälpa andra.

Drömmer om: En egen gård.

Äter helst: Köttgrytor.

Favoritminne med nuvarande hundarna: Alla roliga aktiviteter, så som agility och personsök.

Övrigt: Utbildad inom funktionell träning för människor. Har tävlat i CrossFit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!