Hon säger sig ha sjungit i kyrkokör i 50 år. Vi protesterar lite milt och undrar om hon inte överdriver.
Du är väl ändå inte pensionär?– Nej, men jag började sjunga i Vallerstad kyrkokör när jag var mellan sex och sju år. Jag, min syster och min mamma gick med samtidigt. Det var inte så stor skillnad på barnkör och vuxenkör på den tiden.
Sången har sedan kantat hela livet för Anne-Marie Karlsson.
Vallerstad, som hon flyttat tillbaka till, har inte längre någon kyrkokör men väl en vokalensemble i vilken Anne-Maries stämma (hög sopran) hörs.
Hon är också en av sopranerna i Skeninge kyrkokör och anlitas som solist i olika sammanhang, som vid dop och begravningar.
Hon efterträder Leif Larsson som ordförande för kyrkorådet. Hon har ett årsarvode på ett halvt prisbasbelopp, idag betyder det 22 750 kronor.
Anne–Marie Karlsson räknar med att uppdraget kräver hennes tid nästan motsvarande en dag i veckan, men då har hon inte räknat med hemjobb och förberedelser.
Leif Larsson tyckte att han hade gjort sitt efter att ha varit med och genomfört sammanslagningen och byggt upp det nya pastoratet som omfattar tre kommuner..
Anne-Marie har också varit med på hela resan, om än inte i frontlinjen på samma sätt som Leif.
Hon känner stark motivation för att fortsätta.
– Jag är ganska sugen på att vidareutveckla pastoratet och sätta nya mål. I vinter och i vår pågår det biskopsvisitation och det blir ett avstamp. En ny församlingsinstruktion ska tas fram nästa år.
Som ordförande för kyrkorådet, invald på ett socialdemokratiskt mandat, är Anne-Marie Karlsson med och styr i pastoratets topp.
Hon kan ändå inte med någon trovärdighet beskyllas för att vara fjärmad från det som händer på lokalplanet. Hon är ordförande också för församlingsrådet i Skänninge och gudstjänstvärd i Vallerstad.
Hur vill du beskriva dig själv. Religiös? Kyrklig? Kristen? Troende? Vilket ord föredrar du av dessa fyra och känner dig mest bekväm med?– Jag säger väl troende. Jag är djupt förankrad i min tro, säger hon och nämner om hur uppväxt och omgivning format hennes tro och värderingar. I det ingår som något bärande att hjälpa sina medmänniskor och dem som har det svårt.
Anne-Marie är utbildad socionom. Hon är anställd av Linköpings kommun och arbetar till hälften med familjeterapi över hela kommunen och till hälften med behandlingsarbete i vidare form i Ljungsbro med omnejd.
Du sköter bokföringen i din och din sambos åkeriföretag, jobbar heltid och har jättemånga uppdrag i kyrkan. Hur får du pusslat att gå ihop?– Det kan vara dagar då det nästan går i ett, dygnet runt, jag är inte precis soffliggartypen. Att det funkar för mig att jobba heltid och vara kyrkorådsordförande beror på att jag har ganska mycket ledighet att ta ut i veckorna eftersom jag jobbar en hel del kvällar och helger. Jag måste vara flexibel och tidsanpassa mig till familjers och människors möjligheter att träffa mig.
Anne-Marie Karlsson konstaterar att det görs mycket frivilligarbete i Svenska kyrkan i syföreningar, i körer, i internationella grupper, med mera.
– Samtidigt har vi på ganska kort tid byggt ut organisationen och vant oss vid en stor tjänstestab som inte fanns när jag var ung. Jag ser det som en stor utmaning för framtiden att återvända till en mer på ideella insatser baserad verksamhet.