Hon vill ge gamla arresten nytt liv

Nästa år kan det åter finnas nattgäster i cellerna i gamla polishuset i Skänninge. Där, och i folktandvårdens gamla lokaler, vill Lis Eriksson starta vandrarhem.

Förr såg Skänninges tandläkare den här utsikten från sin mottagning. Om Lis Eriksson får som hon vill blir det vandrarhemsgäster som njuter av vyn i stället.

Förr såg Skänninges tandläkare den här utsikten från sin mottagning. Om Lis Eriksson får som hon vill blir det vandrarhemsgäster som njuter av vyn i stället.

Foto:

skänninge2002-12-28 07:47

I våras fick Lis Eriksson klart för sig att hon skulle bli arbetslös - igen. Hennes arbetsplats, trådfabriken Gusab i Spångsholm, skulle läggas ned.

Att förlora jobbet är aldrig kul, men för Lis Eriksson innebar det en chans att förverkliga en gammal dröm: att bygga om gamla folktandvården och polisstationen i huset bakom Stadshotellet i Skänninge till ortens första vandrarhem. Lokalerna har stått outhyrda i många år.

-- Jag fick idén för fem, sex år sedan under en period när jag var arbetslös, säger Lis Eriksson. Jag var till och med uppe och tittade på lokalerna. Men så fick jag ett jobb, så den gången blev det inget av.

Bankerna tveksamma

Den här gången har Lis Eriksson gett sig katten på att vandrarhemmet ska bli verklighet.

-- Jag har redan köpt 30 sängar och en restaurangdiskmaskin så nu måste det bli av, säger hon med ett skratt.

Bygglovansökan behandlas som bäst av kommunen, och förhandlingar om hyran pågår med fastighetsägaren, Katrineholmsföretaget Emab.

-- De är positiva och tycker det är en bra satsning. Bankerna däremot är avogt inställda till att ge mig lån. De tror inte på idén. Men jag ger mig inte för det.

Lis Eriksson ska söka starta eget-bidrag, och har också en ansökan inne för ett lån från Almi företagspartner.

-- De kan ge mig ett lån under förutsättning att banken ger mig lån. Och får jag lån kan jag dessutom få en viss summa i stöd från Gusab för att jag startar företag. Det ingår som en del i hjälpen nu när företaget lägger ned.

Att starta vandrarhem vägg i vägg med ett etablerat stadshotell låter svårt. Att det finns ytterligare två hotell samt ett vandrarhem i Mjölby bara en kvarts bilväg bort gör inte saken bättre. Men Lis Eriksson tvekar inte.

-- Vi kommer att ha 30 bäddar till en början, men mitt mål är att ha så många att jag kan ta emot en hel busslast. Jag har hört mig för till exempel med Mantorp Park, och de har svårt att få tag på rum till alla besökande när de har stora tävlingar där. Och det här ligger helt rätt i tiden, med satsningen som Mjölby och grannkommunerna gör på turismen just nu.

Lätt att bygga om

Att bygga vandrarhem i så speciella lokaler som en polisstation och en tandläkarmottagning blir inte ett så knepigt som man skulle kunna tro.

-- Mycket finns redan, säger Lis Eriksson när hon visar runt i gamla folktandvården.

I de behandlingsrummen är tandläkarstolarna utrivna. Men handfaten med fungerande vatten och avlopp finns kvar, helt enligt de krav som ställs på ett vandrarhem. Ett laboratorium byggs lätt om till kök, ett annat till diskrum. Gamla personalrummet blir en lägenhet för långliggare, med eget pentry. Rummen är i stort sett klara som de är. Ytterst få väggar behöver flyttas.

Börjar oavsett lån

-- Vi kommer bara att behöva dra ett enda nytt avlopp, i frukostmatsalen som ska ligga i gamla bibliotekets barnrum, säger Lis Eriksson. Ventilationen måste göras om och alla dörrar bytas för brandsäkerhetens skull. Ja, och så blir det ju mycket att måla och fräscha upp förstås.

Receptionen är tänkt att ligga i polisstationen. Och gamla fyllecellen blir handikappanpassat hotellrum. Bara bygglovet blir klart sätter Lis Eriksson i gång att bygga om, med hjälp av familjen. Och det oavsett om bankerna ställer upp.

-- Det får ta lite längre tid, helt enkelt. Vi ska ju ändå göra allt jobb själva. Men helst vill jag förstås få ett lån, för det är trevligare att kunna visa upp en helt färdig anläggning för gästerna.

Namn: Lis Eriksson

Ålder: 40 år

Jobbar: I mässen på Gusab, samt som timvikarie på Kostservice. - Jag har jobbat på Mjölbys stadshotell också, så viss branschvana har jag, säger Lis.

Bor: På den gamla gården Jakobsborg en bit utanför Skänninge. Kommer ursprungligen från Mantorp, men har bott i Skänninge i elva år.

Familj: Maken Hans Eriksson, barnen Caroline, 16, Christopher, 15 och Charlotte, 14.

Fritid: Kassör i föreningen Sunnanskog, som bland annat arrangerar medeltidsmarknaden i Skänninge varje år.

Övrigt: Går för närvarande en guidekurs som anordnas av Östsvenska turistrådet, och hoppas kunna använda de kunskaperna för kringarrangemang på vandrarhemmet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om