Patrik Rolander var en av dem som tyckte att Håkan Jansson hade en närmast naiv övertro på att folk i så gott som alla lägen ska kunna klara sig själva ut från hus vid bostadsbränder, bara för att en ny lag från årsskiftet lägger det primära räddningsansvaret på den enskilde.
- Du kan inte utgå från att folk är preventiva. Folk är gamla och folk hör inte, protesterade Patrik Rolander vad han fann vara ett alltför rationellt tänkande från räddningschefens sida.
Andra hakade på, som pensionären Ulla Nilsson. Hon sa:
- Vi har så mycket äldre människor här i stan, ensamma och ensamstående som bor i hyreshus. De äldre har inte den reaktionen att de kan larma brandkåren eller göra någonting. Pengar finns det i kommunen, bara ni rör om i botten. Ni får absolut inte lägga ner brandkåren i Skänninge, hävdade Ulla.
Stämningen var laddad men blev aldrig infekterad. Håkan Jansson är nog den som ska hållas räkning för det.
Även de mest snärjande, publikfriande och raka frågorna och kommentarerna besvarade han med samma vänlighet och korrekthet.
Däremot misslyckades han nog med pedagogiken.
Han lyckades inte, av publikreaktionerna att döma, förklara för Skänningeborna varför stadens brandkår fortsättningsvis ska kunna klara sig utan rökdykare när uppdraget förblir att rädda liv.
Håkan Janssons resonemang utgick ifrån att det är bara vid en brand som får utveckla sig fritt, så att det blir övertändning, som det är nödvändigt med rökdykare för att rädda liv.
Han menar att bränder inte ska behöva utvecklas fritt, om det satsas mer på brandvarnare och på ökade kunskaper för den enskilde om hur han eller hon ska ta hand om sig själv när eldsvådan är ett faktum.
- Det gäller att göra rätt saker, som att stänga dörrar så att branden inte sprider sig.
Om deltidsbrandkåren i Skänninge dras ner från fem till två man, som förslaget är, försvinner lokalt placerade rökdykare.
Håkan Jansson upprepade gång på gång att dessa två brandmän kan rädda liv de också.
- Det gäller att vara snabbt på plats och göra adekvata insatser, som att se till att folk inte är kvar där inne.
Många hade frågor och synpunkter. Däribland Camilla Johansson, gift med en deltidsbrandman, och centerpolitikern Marianne Karlsson. Den sistnämnda menade att räddningstjänstens besparing på 1,3 miljoner kronor äventyrar livet för 25 000 personer.
- Varför i Herrans namn sätter du dig inte på tvären och säger att du som räddningschef inte kan ta ansvar för det här? undrade Marianne.
Hon sa att centern som enda parti reserverat sig mot besparingsförslaget i byggnads- och räddningsnämnden och lovade att motståndet skulle fullföljas i kommunfullmäktige.
Håkan Jansson lovade i sin tur att bantningen av deltidsbrandkåren i Skänninge absolut inte är första steget mot en totalt nedläggning, och att en detaljerad riskinventering av kulturbyggnaderna i Skänninge ska hårdprioriteras.