Här kan man bo – på brandstationen

Vad sägs om att bo på en brandstation? Efter att den gamla brandmästarbostaden i Skänninge har renoverats får en privatperson den unika chansen – bara man står ut med en utryckning då och då.

Lägenheten renoverades 2016, men har sen dess stått tom i några år.

Lägenheten renoverades 2016, men har sen dess stått tom i några år.

Foto: Julia Djerf

SKÄNNINGE2019-08-29 20:00

Mer centralt läge än så här blir det inte – men för den hyresgäst som nappar på det historiskt unika erbjudandet kan det möjligen bli lite hett om öronen när larmet går. Eller, snarare kan det vara bra med en förmåga att ha överseende med deltidsbrandkårens dagliga utryckningar – uppskattningsvis 150 gånger per år. Men låt oss ta allt från början. När brandstationen i Skänninge byggdes utmed Mjölbyvägen i Skänninge 1926, ingick det i uppdraget som brandmästare också en bostad i stationen. Där huserade brandchefer från Borgarbrandkårens begynnelse hela vägen fram till 1970 när Skänninge uppgick i Mjölby storkommun – och visst var det smidigt att ha nära till jobbet när det bokstavligt brann i knutarna. När den siste brandmästaren på orten gick i pension, blev han helt enkelt kvar på stationen fram till sin död för bara några år sen. Men nu har den gamla brandmästarbostaden fått nytt liv igen.

– Min företrädare brann (!) verkligen för det här och lät lägenheten renoveras 2016, men sen dess har den stått tom, berättar Jan Björklund som är fastighetsförvaltare på kommunen.

– Om man vill bo lite udda så ska man hugga på det här alltså, säger han lite smått uppspelt.

Genom dörren på baksidan av stationen slingrar sig en trappa upp till deltidsbrandkårens personalrum. Vägg i vägg gömmer sig en liten pärla på två rum och kök. Detaljer som dörrbeslag från 1920-talet finns kvar, annars är det mesta helt nytt. Annonsen om lägenheten låg ute på kommunens hemsida i ett par dagar före sommaren, men den slog inte som förvaltaren hade förväntat sig.

– Vi trodde vi skulle få in massor med intresseanmälningar, men det var bara en intresserad som senare tackade nej.

Nu gör man ett nytt försök för att hitta den perfekta hyresgästen till den speciella bostaden.

– Vi är inte intresserade av att ha en stor offentlig visning utan visar den bara för de som verkligen har intresse av att hyra lägenheten. Annars skulle kanske halva Skänninge vilja komma och titta av bara nyfikenhet, tror Jan Björklund.

Teknikern, och av förvaltaren kallad "allvetaren" när det kommer till fastigheter i kommunen, Lennart Åström, visar upp ett av de allra första hyreskontrakten från 1933.

– Hyran låg på 500 kronor om året, men då ingick att bland annat städa efter brandmännen och rengöra "stadens brandattiraljer", säger han.

Några sådana krav på kommande hyresgäster, finns det dock inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!