Torget i Skänninge blir mattorg under "marken"

Fler knallar har ansökt om att sälja mat under Skänninge marken. Nytt för i år blir ett mattorg på Stora torget.

Nytt för i år är att försäljningen av mat koncentreras kring Stora torget. "I år har vi ett mateventtorg nere på torget. Vi vill gärna få ned besökarna mot torget för där finns det även lokala näringsidkare som vill sälja sina produkter", säger Jan Carlsson.

Nytt för i år är att försäljningen av mat koncentreras kring Stora torget. "I år har vi ett mateventtorg nere på torget. Vi vill gärna få ned besökarna mot torget för där finns det även lokala näringsidkare som vill sälja sina produkter", säger Jan Carlsson.

Foto: Fredrik Sandberg

Skänninge2022-08-02 05:00

Utanför Östenssons i Skänninge står Bertil och Birgitta Gustafsson från PRO. De har kört fram en släpvagn utanför entrén och håller som bäst på att lasta på dricka och matvaror. Förberedelserna är igång inför årets Skänninge marken.

– Vi har haft marknadsstånd i 20 år, säger Birgitta. Nu ska vi förbereda och bre mackor. Vi ska skära köttbullar, ansjovis, gurkor och Gud vet vad.

Det är tre år sedan det var Skänninge marken, men på onsdag och torsdag är det dags igen, och Bertil är laddad.

– Det är nytändning nu, skrattar han.

undefined
Utanför Östenssons i Skänninge står Bertil och Birgitta Gustafsson från PRO. De har kört fram en släpvagn utanför entrén och håller som bäst på att lasta på dricka och matvaror. Förberedelserna är igång inför årets Skänninge marken.

PRO blir inte ensamma om att sälja mat på årets ”marken”.

– Husmanskost, köttbullar, strömming, öländska kroppkakor, tunnbrödsrullar, hamburgare, korv.

Jan Carlsson från arrangörsföreningen Skänninge IK berättar om allt besökarna kan tugga i sig.

– Vi är uppe i 750-800 knallar just nu. Tidigare år har vi legat på ungefär 1 100. Samtidigt har sortimentet ändrats. I år har fler ansökt om att få sälja mat.

– Det tycker vi om. Mat, dricka och glass går alltid åt. De senaste åren har det varit färre som sålt mat. Vi vet inte varför, men det kan vara en kostnadsfråga.

undefined
"Husmanskost, köttbullar, strömming, öländska kroppkakor, tunnbrödsrullar, hamburgare, korv." Jan Carlsson från arrangörsföreningen Skänninge IK berättar om allt besökarna kan tugga i sig.

Nytt för i år är att försäljningen av mat koncentreras kring Stora torget.

– I år har vi ett mateventtorg nere på torget. Vi vill gärna få ned besökarna dit för där finns det även lokala näringsidkare som vill sälja sina produkter. Tidigare har vi haft få knallar som velat stå på torget och det har blivit lite avfolkat. Nu ser det bra ut.

Idén med ett mattorg hör ihop med att årets tivoli drivs av andra företag än de senaste åren.

– I år har vi tre olika tivolin här. Ett av dessa har mat i sitt koncept och då passar det bra att knyta ihop det på det här sättet.

Jan Carlsson är glad att ”marken” är tillbaka och han menar att den är viktig för Skänningeborna.

– Det är en kultur och tradition som alltid funnits i Skänninge. Det är svårt att förklara vad det betyder för oss som bor här. Det finns ett före och efter Skänninge marken. Efter "marken" är det höst.

Han har varit ansvarig för arrangemanget sedan 2005.

– Jag är spänd och lite nervös innan, men det brukar alltid gå bra. Alla de som jobbar med marknaden är duktiga, de vet hur det ska vara och vi hjälps åt.

– Det är folkfest. För alla besökare och för alla knallar som kommer hit. Knallarna behöver sälja och besökarna handla. Utan knallarna har vi inga besökare, och utan besökare har vi inga knallar. Det hänger ihop.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!