På den lilla utställningen "Den Heliga Birgitta och hennes kors" har Owe Wennerholm lagt ett pussel över vissa oklarheter om Birgitta.
Bland annat hittade han och en kollega i höstas ett underarmsben, i elitsamlingen på ett museum i Lund, ett ben som lär ha tillhört Birgitta. Det har ännu inte fastställts med DNA-analys, men Owe Wennerholm är mycket övertygad om att det är äkta.
- Benet ska jämföras med hennes och dottern Katarinas skallar i Vadstena, och sedan med reliker i Rom. Om det stämmer överens är det fantastiskt, säger han.
Anledningen till att Owe Wennerholm finner det så fantastiskt är att det ger ett svar på frågan om hur hennes reliker färdades från Polen till Sverige efter hennes död i Rom. Underarmsbenet kommer nämligen ursprungligen från en kyrka i Mjällby socken på Listerlandet i Blekinge. Enligt Owe Wennerholm färdades alltså den döda Birgitta till Sverige med Blekinge som första destination för att sedan fortsätta norrut mot Östergötland.
På församlingshemmet finns dock inte det riktiga benet, utan en träkopia gjord av Wennerholm själv.
- Benet finns kvar i elitsamlingen på museivinden i Lund, säger han. Det är ingen publik plats direkt, men det ligger i alla fall i säkert förvar där.
Något som också engagerat Owe Wennerholm är heraldiken vid denna tid. Genom att titta lite mer noggrant på hur medeltida symboler användes, kan historiska sammanhang ibland bli mer lättbegripliga.
Owe Wennerholm är historiker och har heraldik inom den romersk-katolska kyrkan som specialintresse. För att specificera hans intresse ytterligare bör kanske även de kristna korsriddarna nämnas.
På utställningen visar Wennerholm sin egen kartläggning av hur ett speciellt kors användes.
Förekomsten av Inventio Crucis eller "Det sanna korset", på en dryckeskalk har varit centralt i hans studier.
Kalken antas vara en gåva från Birgittas son Birger Ulfsson till Vadstenas klosterkyrka.
Det som inte tidigare varit känt är att korsets innebörd bekräftar att sonen Birger blev dubbad till riddare.
- Kalken har varit känd länge utan att man vetat om detta, men när jag som pretentiös heraldiker tittade på den såg jag korset direkt. Det här är oerhört stort och borde sprida många ringar på vattnet, säger han.
Utställningen visas i Skänninges församlingshem till och med den åttonde juni.
FOTNOT: Heraldik är läran om skölde- och vapenmärken.