En som vet och bär arvet med stolthet är Tomas Larsson i Skänninge. I lördags stod han på bion i Skänninge och berättade om romernas historia. Därefter visades Gellert Tamas film om Katarina Taikon, som gjorde en viktig insats för romernas situation, först som aktivist och agitator och sedan, med ännu större genomslag, som författare till böckerna om Katitzi.
Tomas Larsson är också aktivist. Han kallar sig resandeaktivist. Han medverkar i nya boken "Dinglarens väg – Vorsnos drom" om sina erfarenheter. Romer har genom tiderna diskriminerats och ständigt varit ovälkomna. De har kommit i omgångar, från de första beläggen i Sverige 1512 till de frysande så kallade EU-migranter som nu sitter och tigger utanför våra matbutiker.
– Alla härstammar från den grupp som utvandrade från Indien för omkring 1 500 år sedan. Vi vet hur de vandrade men vi vet inte varför de flydde. Kanske var det religiösa motsättningar, tror Tomas Larsson.
Han berättar om svensk rasbiologi på 30-talet, om hur zigenarna från tyska koncentrationsläger inte tilläts följa med de vita bussarna, om tvångssterilisering, om hur uppretade "svenskar" drev bort resande från deras boningar och läger. Redan Gustav Vasa fördrev romer till Finland. Därifrån har många senare återvänt till Sverige.
Själv är han född i Värmland och har alltid vetat att han är resande. Morfar var skrothandlare. Pappa hade växt upp på barnhem, "från okänd familj".
– I tvångssteriliseringen ingick att man hotade med att ta ifrån föräldrarna deras barn om de motsatte sig. Pappa hade varit idiotförklarad, klassad som mindre vetande.
Hemma talades både svenska och romani. Att han var "tattardjävel" fick han höra av retsamma barn. Men när Tomas berättade för sin fru att han var resande började de släktforska och det visade sig att hon också hade romskt påbrå.
– Morsan såg bilder på hennes släktingar. Hon sa "de är släkt med oss".
Till Skänninge flyttade de efter att dottern blivit mobbad i mellanstadiet. Nu talar vi 2000-tal.
– Hon hade ofta ont i magen och kom hem med blåmärken. Vi såg ingen annan utväg än att flytta.
Nu vill Tomas informera bort fördomarna.
– Om vi vill bevara vår kultur finns inget annat sätt än att gå ut och berätta om att vi finns, säger han.