Bara Kumla, Hall och nya Salberga utanför Västerås får fler intagna än Skänninge.
Från nyåret genomgår kriminalvården en omorganisation i sex regioner och Skänninge får en nyckelroll i region Öst (Östergötland, Småland och Gotland) med specialkompetens i säkerhet och underrättelsetjänst.
En hundförare placeras på anstalten liksom en underättelseman samt en särskild insatsgrupp med specialutbildad personal som stöttar regionens övriga enheter.
Den som berättar detta är kriminalvårdschef Gert- Arne Sköld, som börjat sin tredje sejour på orten. Han började sin karriär i kriminalvården som behand-lingsassistent i Skänninge1977, var under en period på 1990-talet dess chef och kommer närmast från Kumla där han tjänstgjorde som anstaltschef.
-- I Kumla ledde jag ett stort omvandlingsprogram och gjorde erfarenheter som jag hoppas kommer väl till pass här i Skänninge.
Kriminalvårdsverkets intentioner med den nya utbyggda Skänningeanstalten anpassar sig till den nya kriminalvårdslagstiftning som håller på att utarbetas. Den bygger till större delen på den intagnes motivation efter anglo-saxisk modell. Den intagnes beteende avgör graden av förmåner och vistelsens resultat, berättar Gert-Arne Sköld.
En tredubbling av anstaltens kapacitet kommer självfallet inte att gå obemärkt förbi. Det närmaste året blir det en byggarbetsplats på området. Fyra nya bostadspaviljonger med 36 rum vardera ska stå klart första halvåret 2007 om allt går enligt planerna. Ungefär samtidigt avvecklas Norrköping och Roxtuna.
Det så kallade programhuset på 5 000 kvadratmeter där de intagna har sin dagliga sysselsättning byggas om till vissa delar. En hårt sliten bostadspaviljong från mitten av 1960-talet rivs.
Förr var Skänninge en öppen anstalt. Efter omorganisationen blir det en normalsluten anstalt med Kriminalvårdens vokabulär. Stängslet lär se ut som tidigare.
Gert-Arne Sköld räknar med ett nyanställningsbehov på cirka 50 personer när utbyggnaden står klar om halvtannat år. Precisare än så kan han inte vara eftersom det inte är klart hur många anställda som följer med från Roxtuna och Norrköping.
Vad krävs för att bli anställd som vårdare?
-- Grundkraven är någon form av akademiska examina i samhällsvetenskapliga ämnen. Men vi har också anställda med betyg i juridik och ekonomi. Vi fäster självfallet stor vikt vid personlig lämplighet, säger Gert- Arne Sköld.
-- Ett mycket glädjande besked för Skänninge och Mjölby kommun är kommunalrådet Jörgen Oskarssons (s) kommentar till Kriminalvårdsverkets beslut. 50 nya jobb gläder vilket kommunalråd som helst och det är rätt sorts jobb dessutom.
-- Jag har förstått att en viktig del av verkets beslut är bygget av dubbelspåret och en pendeltågstation i Skänninge. Goda kommunikationsmöjligheter är viktigt både för pendlande personal och de intagnas anhöriga.
Jörgen Oskarsson säger att han tillsammans med kommunalrådskollegan Johan Andersson i Motala förberett en uppvaktning av Kriminalvårdsverket men att den nu inte behöver göras. Ett 50-tal nya jobb påverkar självfallet också Motalas arbetsmarknad positivt.