På Stora torget i Skänninge denna varma lördagsförmiddag har cirka tjugo personer samlats. De bildar en halvcirkel runt guiden Anders Rosenqvist som är klädd i typiska medeltida kläder.
– Jag ser ut som en jättebäbis, säger han och skrattar.
Det är sonen Jakob Rosenqvist som har sytt dräkten, inspirationen är hämtad från Bockstensmannens dräkt.
När kyrkklockorna slår elva påbörjar vi vår nästan en och en halv timme långa vandring på stadens gator. Deltagarna ställer frågor till guiden för att få veta mer om stadens stora festaktivitet som årligen besöks av minst 120 000 personer.
Anders Rosenqvist berättar mer än gärna, stannar till på platser som förr hade stor betydelse.
– Ni står nu på Allhelgonakyrkans kyrkogård. Den var stor på 1500-talet.
Passionerat och med stor kunskap om både marknaden och stadens historia får åhörarna bland annat reda på att Skänninge under medeltiden var en viktig handelstad i länet och att redan under 1200-talet hölls Olsmässemarknad här som hade betydelse för hela Östergötland. Skänninge förlorade mycket av sin betydelse i slutet av medeltiden när Vadstenas allt starkare ställning gjorde att handelsvägarna ändrades.
Vi går vidare på kullerstensgator kantade av hus och färgglada stockrosor. Gruppen bilder med mobilkamera, fascineras av de svartvita fotografierna på de gamla torgbodarna från 1200-talet. Anders Rosenqvist pratar om de viktiga torgbodarna på medeltiden, men då smiter någon in i en innergård och köper en glass.
Vi får reda på att på marknaden har det funnits ett tivoli och en cirkus från början av 1900-talet
– Att det har funnits djur på Skänninge Marken är dokumenterat. En riksbekant händelse hände här 1806: Elefantupproret, säger Anders Rosenqvist.
En fransman inhyste en elefantunge i rådhuset och tog betalt för att marknadsbesökarna skulle få se den. Många marknadsbesökare blev förgrymmade och det blev uppror. De slog sönder rådhusets fönster, vandaliserade runt omkring och var helt galna. Tillslut fick man se elefanten gratis.
Så, är då Skeninge Marken 1000 år? Svaret är ja. Redan omkring år 1000 förekom troligen marknadsaktiviteter i Skänninge. 1000-årsjubileum av marknaden firades 1997.
Nästa guidade tur är nu på lördag klockan elva.