Grönsaksodlaren tog emot utmärkelse

Varje år utses årets östgötamatsambassadör, och i år är vinnaren Hermelins grönsaker. "Många mindre producenter gör ett fantastiskt jobb".

Magdalena Hermelin har haft grönsaksodlingen sedan 2014.

Magdalena Hermelin har haft grönsaksodlingen sedan 2014.

Foto: Privat

Skänninge2019-04-26 19:30

Det är fjärde året i rad som föreningen Östgötamat utser årets östgötamatsambassadör. Ambassadören ska vara en person eller ett företag som bland annat arbetar för ett hållbart samhälle, arbetar med att sprida information om lokal mat och med att öka kunskapen om mat som leder till god hälsa. Årets pristagare är Hermelins grönsaker, som håller till utanför Skänninge.

– Vi har en grönsaksodling där vi odlar de flesta grönsakerna som finns. Vi arbetar väldigt mycket för hand, berättar Magdalena Hermelin, som driver företaget.

Hermelins grönsaker är kravmärkta och odlas på friland efter säsong. Totalt är det mellan 30 och 35 sorters grönsaker som produceras och levereras till Östergötland och Stockholm.

– Det är en ära att få den här utmärkelsen. Vi brinner för lokal och bra mat, säger Magdalena.

Hermelins grönsaker har ett 10-tal medarbetare, varav mer än hälften tillhör integrationsprojekt.

– Jag försöker ge nyblivna svenskar sitt första jobb i Sverige, det är jättekul.

Magdalena berättar om ett tydligt mål att göra skillnad. I en tid där småskaliga producenter konkurrerar med stora globala företag är det svårt att klara sig ekonomiskt, men desto viktigare.

– Småskalig matproduktion kostar mer men ofta blir det en bättre produkt. Det är viktigt bland annat för att man skapar arbetstillfällen och bidrar till kunskapsspridningen, säger Magdalena.

I grund och botten finns det dock en aspekt som slår ut de andra, miljön.

– Allt handlar till slut om hållbarhetsfrågor och miljöaspekten. I Sverige har vi fina möjligheter att ta hand om våra jordar. Produktionen kanske har minskat i brist på lönsamhet men vi har ett ansvar som producenter och konsumenter att köpa mer svenskt för miljön, istället för att köpa från andra länder. Det handlar både om transport och hur man producerar.

Magdalena Hermelin ser utmärkelsen årets östgötamatsambassadör som en möjlighet att representera småskaliga och lokala företag. Hon ser inte andra småskaliga producenter som konkurrenter, utan som kollegor.

– Mina konkurrenter är inte de andra grönsaksodlarna på bondens marknad utan företag långt borta i andra länder. Det finns så många mindre producenter som gör ett fantastiskt jobb och är värda att uppmärksammas, säger Magdalena Hermelin.

Så löd nomineringen:

”Årets Östgötamatambassadör är en sann inspiratör i den gröna näringen, en entreprenör med socialt perspektiv och med fokus på sina medarbetare, klimatet och hög kvalitet. Hon får kunden att välja svenskt, genom mötet med kunden, i sociala medier och krönikor. Stärker sitt arbete genom att samarbeta med andra lokala företag i närliggande branscher, så som restauranger och caféer.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!