Med fötterna stadigt parkerade mitt i rådhusets gravstensrunor, kunde Monica Lantz från Vadstena berätta om projektet som kartlagt den medeltida eriksgatan genom Östergötland.
Hur, varför och framför allt var kungsvägen gick är utbenat så långt det är möjligt och nu kan vem som helst göra den historiska resan. Antingen "live" genom att helt enkelt besöka de platser som listats i bok- och kartform - eller se den i utställningsform i Skänninge, Söderköping eller Vadstena.
De tre medeltida städerna har mycket gemensamt, inte minst eriksgatan som leder rakt in i Sveriges äldsta historia. I helgen var det invigning av utställningen i Söderköping samt i Skänninge, där rådhuset blev den givna platsen för att presentera eriksgatan.
Korta texter av Monica Lantz, bilder av Lars Ekelund och ljudinstallation av David Swärd, bjuder på ett axplock från eriksgatans alla spännande platser och spår från historien. Vissa bilder har efterbehandlats i dator för att förstärka och framhäva effekter.
- Ta till vänster så tar ni kungsvägen åt rätt håll, uppmanade Monica Lantz efter att kommunalrådet Jörgen Oskarsson klarat av den formella invigningen.
En del jobb återstår med att göra färdigt den hemsida som ska berätta om eriksgatan för framför allt skolor. Och så ska det upp informationstavlor ute vid de platser i länet som beskrivs.
Men efter sommaren tar projektet, som drivs inom Skådeplats Östergötland, slut.
- Det har varit fantastiskt kul och spännande. Fast det var mer arbete med att jaga ihop pengar än vi kunde ana, man får söka projektpengar del för del. Just utställningarna är finansierade av Östsam.
I Söderköping visas utställningen utomhus och i Vadstena ska presentationen invigas i Rödtornet.
För den som vill göra sin egen eriksgata på ort och ställe, början den historiska resan i Kolmården vid Krokeks kloster, passerar Bråviken, går via Vikbolandet till Söderköping, vidare till Linköping över gamla Stångebro, Kaga, Ledberg, Sjögestad, Viby, Öjebro, Järstad och Skänninge vidare till Vadstena och Ödeshög.
Kartan, som utgår från vägar farbara på cykel eller i bil, leder bland annat till kloster, kyrkor, befästningar, broar, hospital, runstenar och liknande historiska platser.