Som i Skänninge. Där ger man sig inte i första taget. Inte mind-re än fem butiker som etablerades under 40-talet, finns fortfarande kvar.
Ingrid Jonsson var 26 år då hon den 1 april 1940 öppnade en egen sybehörsbutik mitt emot kyrkan i Skänninge. Tretton år senare flyttade hon butiken någ-ra tiotal meter närmare torget då hon övertog Dagny Forsbecks affärslokal.
-- Butiken är ett bra tidsfördriv och än har jag inga planer på att dra mig tillbaka, säger Ingrid Liljeblad, som hon numera heter.
Sedan 1988 arbetar hon ensam bland garnnystan, handdukar, klänningar och broderier. Kundkretsen, som till övervägande delen består av äldre damer är trogen och de flesta har en stund över för lite kallprat.
-- De senaste två åren har jag dragit ned på öppethållandet och kläder tar jag heller inte in mer. Det räcker gott med det andra, menar Ingrid.
Ingrid Jonssons butik är den äldsta av de gamla butikerna i Skänninge. Näst äldst är cykelaffären som Stig Karlsson startade 1944 på Vadstenagatan och den ligger fortfarande utmed samma gata, om än inte på samma plats. Där sonen Anders nu reparerar och säljer cyklar låg tidigare en möbelaffär. Anders Karlsson övertog rörelsen 1990 och nyligen har tredje generationen Karlsson, i form av Marcus, kommit in i bilden.
-- Jag kan knappast kallas cykelhandlare. Den biten överlåter jag med varm hand till pappa, säger Marcus som i en lokal strax intill cykelaffären säljer tv-apparater. Funderingar finns dock på att återgå till en kombinerad cykel- och tv-affär.
Slöjdmagasinet vid Torget har i många decennier varit ett eldorado för barn i alla åldrar. Här kunde och kan man fortfarande hitta det mesta i leksaksväg och när det lackar mot jul har trängseln alltid varit stor i det gamla pittoreska trähuset.
Bakom disken i Slöjdmagasinet står idag tredje generationen Blomkvist. Ragnar Blomkvist köpte slöjdaffären av bröderna Brodd 1946. I magasinets nuvarande lokaler fanns på den tiden även en damfrisering och en modeaffär. När Ragnar Blomkvist tio år senare köpte hela fastigheten, bodde fyra familjer i huset och lägenheterna används i dag som lager.
Sonen Börje kom in i bilden 1964 och drev tillsammans med sin far rörelsen fram till 1981 då han tog över helt.
-- På femtio- och sextiotalet fanns det slöjdmagasin i var och varannan håla. Men idag finns inte många kvar. Vi är nog de sista entusiasterna, skrattar Börje som fortfarande sköter kontorssysslorna medan sonen Håkan och dottern Annika sköter affären.
Samma år, 1946 startade även Bertil Karlsson den radioaffär som sedan tio år tillbaka drivs av sonen Lars.
Bertil Karlsson är idag 88 år och hjälper fortfarande till i butiken när så behövs.
-- Jag har varit i radiobranschen i hela mitt liv, berättar Bertil.
-- Jag började som säljare åt Radiocentralen i Mjölby och jag minns särskilt hur kul det var när elektriciteten gjorde sitt intåg i bygderna på 30-talet. Då var vi inte sena att ställa ut apparater och nästan alla blev begeist-rade och köpte. Trots att det inte var billigt. En radio kostade runt 200 kronor, vilket var mycket på den tiden.
Yngst av de fem gamla butikerna är Svenssons pappershandel. Evert Svensson tog 1948 över den gamla Skänningebasaren och flyttade i början av 60-talet till en ny lokal tvärs över gatan. I Svenssons pappershandel kunde man köpa det mesta, till och med bikupor. Omsättningen de första åren låg runt 20--30 kronor om dagen och det väckte stor förvåning hos allmänheten när Evert redan första året gjorde ett inköp av skinnvaror för hela fem hundra kronor. Det berättar sonen Bernt som sedan 1982 förestår affären vid Vadstenagatan.