Gamla Skänninge ska göras mer lättåtkomligt

Kommunen har fått bidrag på upp till en miljon kronor för att öka tillgängligheten i Gamla Skänninge, dels med ny gångväg.

Kullerstenen ska delvis täckas av en 120 centimeter bred asfaltsläggning för att underlätta tillgängligheten.

Kullerstenen ska delvis täckas av en 120 centimeter bred asfaltsläggning för att underlätta tillgängligheten.

Foto: Sune Johansson

Skänninge2019-11-05 15:30

"Skänninge tillhör en av Sveriges äldsta städer och var en viktig stad under medeltiden", det skriver Länsstyrelsen Östergötland i sin motivering angående bidragsbeslut till Gamla Skänninge.

Skänninge, eller Skeninge, framträder arkeologiskt redan under 1000-talet. 200 år senare benämns platsen som en stad. I staden, som förr beboddes av tyska borgare, är det idag vanligare med tyska turister. Turister som behöver lokalisera sig.

– Vi jobbar med flera olika aspekter på tillgänglighet. Dels vill vi göra så att man upptäcker hur vackert det är nere i Gamla Skänninge. Då har vi ansett att vi behöver fler skyltar som berättar att den här pärlan finns, säger Åsa Blomqvist, stadsträdgårdsmästare på Mjölby kommun.

Kommunen planerar även att lägga ny gångväg och kullersten. Projektet bekostas med bidraget på upp till en miljon kronor - vilket motsvarar ungefär två tredjedelar av totalkostnaden.

— Det är kullersten i större delen av området, vilket är ganska svårt att gå på både med barnvagn eller om man har funktionshinder. Därför vill vi göra ett stråk med slätare yta som är ungefär 120 centimeter brett. Det vi har tänkt oss är att man gör en form av asfaltsbeläggning med ett ytskikt på som ser ut som grus, säger Åsa Blomqvist.

Och när beräknas bygget börja?

— Vi ska se om vi kan komma igång innan vinterns inbrott. För att vi ska få bidraget måste i alla fall arbetet vara slutfört den 31 oktober 2020. De boende kommer att få information i tid.

Karta över den planerade byggnationen i Gamla Skänninge i skala 1:400.
Karta över den planerade byggnationen i Gamla Skänninge i skala 1:400.
Karta: Skänninge
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!