Fyra nyanser av gult -- färgklick på östgötaslätten

Foto:

Skänninge2005-06-23 00:00

Den som nyligen passerat Skänninge kan knappast ha missat att Lantmännen målar sin gigantiska spannmålssilo gul.

I sommar färdigställs de första åtta behållarna. Tanken är att hela byggnaden ska målas i tre etapper. Den här sommaren kommer de åtta behållare som vetter mot Motalavägen att målas.

I två senare etapper ska resten av silon färdigställas, om det finns ekonomiska resurser vill säga.

-- Jag räknar ju förstås med att vi fortsätter med de sista två etapperna, men det är stora pengar det rör sig om och idag är inget bestämt om fortsättningen, förklarar Henriksson på Lantmännen i Skänninge.

Hur stor notan för målerijobbet blir vill Henriksson inte avslöja men han medger att det handlar om miljontals kronor.

"Inga exakta siffror"

-- Jag har inga exakta mått i huvudet men bara de första åtta behållarna har en yta på ungefär 5 000 kvadratmeter.

När Corren besökte silon för att ta några bilder träffade vi målaren Ola Petterson från Södertälje. Han jobbar på NCC fasad som genomför målningen av silon.

Stor fasadhiss

Han tar oss med upp i sin stora fasadhiss och visar hur det går till när han sprutar på färg med något som liknar en högtryckstvätt och jämnar till färgen med en roller.

-- Det blir ett åldersskydd för betongen och sedan har det en sprickförebyggande effekt att måla en sådan här fasad, förklarar Petterson.

Upp i fasadhissen

-- När jag började för tio år sedan då skulle det vara grå färg, men nu har gult blivit väldigt populärt.

Färgvalet har Lantmännen gjort i samråd med byggnadsnämnden i Mjölby kommun och det föll på gult i fyra nyanser för behållarna och olika gråa färger till maskintornet.

-- De olika nyanserna spelar en praktisk roll då det gör att det inte märks om färgen bleks på vissa ställen och vi kan måla silon i etapper utan att riskera att det blir olika färger i de olika omgångarna, säger Jonas Henriksson.

Skydda silon

I första hand handlar målningen om att skydda silon från väder och vind och på så sätt förbättra anläggningens livslängd.

-- Det är precis som att folk målar om sina hus, förklarar Jonas Henriksson.

-- Det är ju inte fråga om någon skönhetsbehandling, men när vi lägger ner så mycket pengar vill vi ju att det ska bli snyggt och tillföra något till landskapsbilden.

-- Det kommer att bli en liten färgklick på östgötaslätten, menar Henriksson.

Bild: Åke Karlsson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om