Fyra åtalas efter kontroll av A-traktorer

Åtta förare till lika många A-traktorer misstänktes för olovlig körning efter en kontroll vid Trojenborgsskolan. Nu åtalas fyra av 16-åringarna vid Linköpings tingsrätt.

Skänninge 5 september 2019 19:00

– Bevisläget är gott, jag hade ju inte väckt åtal om jag inte trodde på fällande domar, säger kammaråklagare Gabriella Ergül.

Det var den 3 juni som polisen genomförde en oanmäld kontroll av A-traktorer vid Trojenborgsskolan i Skänninge. Veckan innan hade områdespolisen besökt skolan för att informera om vad som enligt lag gäller för att få framföra en A-traktor. Några av fordonen inspekterades på plats och några beslagtogs för vidare besiktning i Linköping. Totalt kontrollerades åtta traktorer varav samtliga resulterade i anmälningar gällande misstanke om olovlig körning samt sex indragna körkort. Nu har fem av polisutredningarna hamnat på åklagarens bord.

– I ett fall har jag beslutat om strafföreläggande på 30 dagsböter, vilket är 1500 kronor. De andra går till förhandling.

Gemensamt för de fyra åtalen är att polisens undersökningar, tillsammans med tekniska fynd som har gjorts, visar att fordonen har kunnat köras som helt vanliga personbilar. Alla fyra traktorer har vid polisens provkörning kunnat nå en hastighet på uppemot 70km/h och flera av dem betydligt fortare än så om polisen hade fortsatt uppåt – något som de åtalade i polisförhör sagt att de inte har känt till. "Kanske går det att köra 35km/h i nedförsbacke", säger en av dem.

Traktorerna har manipulerats på lite olika sätt. I ett fall har en växellåda byggts om så att det går att köra på högre växlar än tillåtet. Där fanns också en så kallad "ryckspärr", som gör att man snabbt kan växla ner om polisen kommer. På en direkt fråga om spärren svarar 15-åringen att han inte vet vad den kan användas till. I ett annat fall kunde den elektroniska hastighetsbegränsaren enkelt kopplas till eller från med hjälp av en fjärrkontroll. I ytterligare ett fall kunde föraren med en knapptryckning ändra varvtal så att traktorn gick att köra i högre hastigheter. De åtalade ungdomarna har fyllt eller ska fylla 16 år i år. Tre av dem förnekar brott och en av dem varken erkänner eller förnekar.

– Det här handlar ju främst om säkerhetsaspekten – det otillåtna fordonen är farliga både för deras egen och för andras del, säger Gabriella Ergül, kammaråklagare.

Den första rättegången från polisens kontroll vid Trojenborgsskolan kommer att hållas i Linköpings tingsrätt på tisdag.

Det gäller för A-traktor

Får köras av förare med mopedkörkort i max 30km/h på horisontell väg.

Ombyggnad ska vara utförd på ett sätt att det endast med stor svårighet går att öka A-traktorns högsta konstruktiva hastighet.

Förare vid olovlig körning riskerar att dömas till böter, spärrtid på körkortet och indraget körkortstillstånd.

Ägaren till en A-traktor kan bli misstänkt för "Tillåtande av olovlig körning", vilket kan ge böter, spärrtid på körkortet och indraget handledarstillstånd.

Källa: VVFS och Polisen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa