- När funktionalismen kom till Stockholm 1930 har den redan varit i Skänninge, säger Olle Bengtzon, journalist och arkitekturexpert som kommer ihåg den stora utställningen i Skänninge.
Då, 1929, firade Skänninge 400-årsjubileum och därför ordnades en stor utställning för konst, hantverk och industri. Samtidigt hölls även Sveriges genom tiderna största länslantbruksmöte.
I anslutning till Skänninges stadskärna byggdes en ny stad på ett två hektar stort område bakom Konsum. Och där uppfördes konsthallar, affärer, lokala tidningsredaktioner, restauranger, paviljonger och allt annat i den nya tidens stil: funktionalismen.
- Hela kungafamiljen var på plats i Skänninge. Det var en stor kulturhistorisk händelse och en av världens största funkisutställningar. Hela utställningen blickade framåt. Mycket var nytt och modernt, säger Olle Bengtzon.
Han var bara 10 år då men just den här utställningen präg-lade hela hans liv.
- På kort tid byggde man bredvid Skänninges medeltidskärna ett modernt centrum som var större än det som redan funnits. Det var imponerande, säger Olle Bengtzon.
Men sedan dess har han under hela sitt yrkesverksamma liv kritiserat många politikers oförmåga att bevara den gamla arkitekturen när städer utvecklas och måste byggas ut. Av den här stora funkisutställningen i Skänninge, som revs efteråt, finns bara bilder kvar. Nu ska de vara tillgängliga även för allmänheten tack vare hembygdsföreningen S:ta Ingrids gille.
- Minnesutställningen är öppen fram till 1 september, men bilderna finns bevarade även på cd-skivor. Senare kommer ut ett album över alla människor som var inblandade i den utställningen från 1929, säger Vivianne Sandberg, projektledare.