Frikyrka i Skänninge upplöses

På söndagen togs inriktningsbeslut om att upplösa Skänninge pingstförsamling.

Förskolan nådatid. Sören Sternegård nämner att utan uthyrningen av kyrkans källarplan hade församlingen troligtvis redan varit borta, men nu har kommunen sagt upp hyresavtalet.

Förskolan nådatid. Sören Sternegård nämner att utan uthyrningen av kyrkans källarplan hade församlingen troligtvis redan varit borta, men nu har kommunen sagt upp hyresavtalet.

Foto: Karl-Johan Norén

skänninge2017-11-06 07:05

– Vi har drabbats av ålderskrämpor. Det finns bara sex medlemmar som inte är pensionärer och av dem är inte alla aktiva medlemmar, säger Sören Sternegård.

Han var pastor i församlingen på 1980-talet när den gamla kyrkan revs och en ny uppfördes på samma plats.

Sören slutade av hälsoskäl 1990 men är alltjämt kvar som medlem och tillhör styrelsen.

Problemet är inte bara den skeva åldersstrukturen, underlaget totalt är på tok för litet. Även om det finns 30–35 matrikelförda medlemmar är det bara 10–15 som är aktiva. Församlingens bräcklighet återspeglas i att både ordföranden Sture Kårén och kassören Håkan Karlsson är stöttning från Mjölby.

På medlemsmötet på söndagen togs beslutet om upplösning efter sluten omröstning. Med knapphet uppfylldes kravet på två tredjedels majoritet.

Var det infekterat?

– Nej, det tycker jag inte, eller vad säger du Maj-Lis, svarar Sören oss vid kyrkkaffet.

– Nej, jag tycker det låg på en realistisk nivå. Är det så att Gud ändrar förutsättningarna är vi med på noterna, men i nuläget är det bara att inse hur verkligheten ser ut, säger Maj-Lis Nilsson, vanlig församlingsmedlem.

Hela källardelen i kyrkan hyrs sedan tre år tillbaka av kommunen för förskoleverksamhet.

Utan denna uthyrning hade församlingen med all sannolikhet redan varit historia, men nu är lokalen uppsagd till slutet på nästa år eftersom det byggs en ny förskola i Skänninge.

– Ekonomiskt får vi därmed kniven på strupen, säger Sören Sternegård.

Han konstaterar att det fattas inte bara en ny generation utan även en mellangeneration, vilket han ser som en avgörande skillnad gentemot Skänninge missionsförsamling som nu söker en ny pastor och som till och med har ekonomisk bärkraft att erbjuda heltidstjänst.

Varför fattas mellangenrationen?

– De flesta i den generationen bor inte här längre.

Sören Sternegård sticker heller inte under stor med att intresset för att engagera sig i församlingsverksamhet har minskat. Han menar att arbetslivet i dag är så pressande, och ställer så stora krav på den som vill göra karriär, att det blir för lite ork över till annat än familjen.

– Det gäller föreningslivet i stort, inte bara den kristna verksamheten, det är svårt att hitta hängivenheten.

Församlingen är 79 år

Skänninge pingstförsamling lever kvar ett år till.

Enligt Sören Sternegård måste den leva vidare så länge man har hyresgäst, personal och tills kyrkobyggnaden är såld.

Ingvar Holmberg, pensionär, är församlingens pastor på en 25-procentig tjänst som avslutas i februari. Därefter blir det inga söndagsgudstjänster.

Församlingen bildades 1938. Sören gissar att när församlingen är upplöst går flertalet medlemmar till Mjölby pingstförsamling men att en del väljer Skänninge missionsförsamling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om