"Gör om Trojenborgsskolan till en spetsskola"

Therese Allvar är psykolog, mamma och Skänningebo. Än så länge går hennes barn i lågstadiet, men Therese känner redan nu en oro inför barnens högstadietid, åtminstone om den ska spenderas på Trojenborgsskolan.

Therese Allvar hoppas kunna höja Trojenborgsskolans status genom att göra om skolan till en spetsskola.

Therese Allvar hoppas kunna höja Trojenborgsskolans status genom att göra om skolan till en spetsskola.

Foto: Privat/Emilia Rosén

Skänninge2021-12-21 07:01

Nu har hon skickat in ett förslag till kommunen – att göra om högstadieskolan till en spetsskola.

– Jag föreslår att kommunen gör en aktiv satsning på att göra Trojenborgsskolan till en skola som blir attraktiv att söka till, genom att satsa hårt på att förändra skolan till en riktigt bra spetsskola med antingen en akademisk eller musikalisk inriktning, skriver hon i förslaget.

Therese oro grundar sig i Trojenborgsskolans studieresultat. De senaste åren har andelen elever som gått ut årskurs 9 med godkända kunskapskrav i alla ämnen legat runt 50 procent, något hon själv ser som alldeles för lågt.

– Det är så det har sett ut under många år nu. Samtidigt ligger de närliggande skolorna i Mantorp och Vadstena på upp mot 80–90 procent.

Att resultaten ser ut som de gör, menar hon, gör förutsättningarna sämre för såväl eleverna som för Skänninge som ort.

– Vi hörde föräldrar prata om problemen med högstadiet redan när barnen gick i förskolan. Det är något som diskuteras ofta under fritidsaktiviteter och vid andra tillfällen när föräldrar umgås. Många väljer att flytta barnen till andra skolor.

undefined
Trojenborgsskolan.

Therese tror att man skulle kunna vända trenden och få familjer både i och utanför Skänninge att vilja söka sig till skolan. Men det skulle kräva förändring.

– Man skulle behöva tänka om och göra något konstruktivt för att lyfta Trojan. Genom att göra det till en spetsskola skulle man kunna attrahera pedagoger på ett annat sätt och attrahera elever från andra delar av kommunen och länet till Skänninge istället för att elever härifrån flyr.

Hon tror att ett problem i skolan de senaste åren har varit brist på struktur och långsiktighet.

– Jag tror att fördelen med ett sånt här förslag är att man skapar ett långsiktigt engagemang. För det behövs långsiktighet i att styra en skola. Det behövs långsiktighet i budgeten. Och knyter man ihop det kring ett intresse som till exempel "nu ska vi bli en riktigt bra musikskola här", så kan det leda till så mycket engagemang och motivation tror jag.

Therese hoppas att hennes förslag nu ska få Mjölby kommun att vilja göra en satsning på Trojenborgsskolan.

– Vi har ett gemensamt ansvar för Skänninges barn, ett ansvar att vända utvecklingen och våga agera för positiv förändring, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!