Försiktig optimism hos kablagetillverkare

Förra årets nerdragningar med ett 40-tal anställda har förbytts i försiktig optimism hos kablagetillverkaren K A Wiking. För några månader sedan åter- anställdes sex metall- arbetare.

Det är uppåt igen för K A Wiking i Skänninge även om det är långt från 80-talets toppår. Christer Alfredsson, platschef, är optimist och nyanställer försiktigt.

Det är uppåt igen för K A Wiking i Skänninge även om det är långt från 80-talets toppår. Christer Alfredsson, platschef, är optimist och nyanställer försiktigt.

Foto:

skänninge2003-07-12 06:56

Då K A Wikings största kund, tågtillverkaren Bombardier, fick färre beställningar blev det mindre att göra i Skänninge med uppsägningar som följd. När nu antalet tågbeställningar ökar, så får det tvärtom snabbt positiva återverkningar i Skänninge.

I juli 2003 arbetar 70 anställda på företaget i Skänninge. Det är långt ifrån glansdagarna i slutet på 1980-talet då omkring 300 personer sysselsattes på företaget, merparten kvinnor. Så höga anställningssiffror kan det dock aldrig mer bli tal om då serie- tillverkning av kablage numera sker i låglönelandet Estland där en fabrik med 50--60 anställda upprättats. Kvar i Skänninge finns avancerad tillverkning och en utvecklingsavdelning.

Företagets tre huvudinriktningar är elektromontage samt tillverkning av kablage och specialmaskiner. Ett exempel på det sistnämnda är att K A Wiking nyligen på uppdrag av Innovativ Vision i Linköping tillverkar avsyningsmaskiner till sågverk inom trävaruindustrin.

Kan bli några fler

Platschefen Christer Alfredsson tycker naturligtvis det är roligt att företaget kunnat ny-anställa i Skänninge. Det är inte uteslutet att det så småningom blir fler nyanställda, men knappast fler än tio, tror han.

Skälet till optimismen är att det i Sverige finns ett tillverkningsbehov av uppskattningsvis 100 nya tågset. Att det inte blev någon nytillverkning 2003 är regeringens fel, menar Christer Alfredsson.

-- Regeringen lovade att stimulera järnvägstransporterna med fem miljarder kronor. Men stödpengarna kunde inte betalas ut förrän 2004 vilket inne-bar att SJ och trafikbolagen sköt upp sina beställningar av nya tågset med förödande konsekvenser för tågtillverkare och deras underleverantörer, säger Christer Alfredsson.

Företagande i Skänninge innebär lojal personal. Men kommunikationerna kunde vara bättre.

-- Tidigare Ericssonanställda från Norrköping och Linköping, som varit vana att pendla via allmänna kommunikationer, har backat från anställningar när de insett svårigheterna att resa till och från Skänninge med byten och tidsåtgång, säger Christer Alfredsson.

Konstig prismodell

Ytterligare kritik är att Mjölby kommun genom MWNet AB använder en konstig prismodell för anslutning till sin fiber- anslutning. Företag med många anställda får betala mer.

-- Vi valde att ansluta oss till Telias ADSL i stället vilket blev flera gånger billigare, säger Christer Alfredsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!