Fönster värda 160 000 krossades

Busskurer och fönsterrutor för minst 160 000 kronor förstördes i Skänninge under den gångna helgen. Polisen har inte fått några som helst tips om förövarna.

skänninge2004-09-07 04:42

- Det här är inte klokt, nu måste alla hjälpas åt för att få stopp på det här, tycker Branko Rakose på företaget Ecuro som har hand om kommunens fastighetsskötsel i Skänninge.

Han och kollegorna Håkan Rosenberg och Anders Larsson fick på måndagsmorgonen lägga ned uppåt fyra timmar vardera för att röja upp i Trojenborgsskolan.

Därtill kom det jobb som glasmästaren får ödsla för att byta ut 36 rutor på 18 ställen på skolan.

Efterlyser civilkurage

En stor del av fönstren var krossade, en del spräckta. I stort sett varje entréruta var utsatt för skadegörelse.

- I snitt kostar varje ruta 3 000 kronor, de i entrédörrarna uppåt 12 000 kronor. Här talar vi om krossade fönster för kanske 100 000 bara på Trojenborg, suckar Branko och lägger till att också Bjälbotullskolan fick fem rutor krossade i helgen.

Därtill kommer sönderslagna busskurer vid Väderkvarnsbacken, järnvägsstationen och torget. Enligt polisen är kostnaden för att ersätta glasen i de tre kurerna beräknad till 60 000 kronor.

- Det blir helt absurda siffror för skadegörelse under en enda helg, i synnerhet om man jämför med de 890 000 kronor ska sparas på deltidsbrandkåren i Skänninge på ett helt år.

- Finns det ingen med civilkurage som kan tala om vilka det är som saboterar? Folk måste rimligtvis ha hört och sett något, särskilt vid Trojenborgsskolan. Den som av någon anledning inte vill kontakta polisen kan höra av sig till mig, säger Branko Rakose.

Liten klick unga

Han gissar att fönsterkrossningen på Trojan skedde någon gång från lördag lunchtid till söndag förmiddag. Och han tror att det handlar om en liten klick ungdomar som möjligtvis triggar varandra.

Inte heller Roger Max i Kombrå, kommunens trygghetsråd, tror att det handlar om stora grupper som drar runt och förstör. I dag, tisdag, ska rådets lokala arbetsgrupp i Skänninge träffas och skadegörelsen kommer förstås upp till diskussion.

- Först och främst vill man ju veta vilka det är som gjort det här. Sedan vill vi förstås veta varför det händer, är det sysslolöshet eller hämnd på skolan? Är det droger inblandade? Vi får försöka analysera vad som hänt och hur sådant här i möjligaste mån kan förebyggas, säger Max.

I kväll är det vidare upptaktsmöte för höstens kurs för blivande nattvandrare i Mjölby där problemen med skadegörelse uppmärksammats i omgångar.

- Vi kan bara vädja till vuxna att vistas mer ute på stan och försöka hålla ögonen öppna. Ju fler vi är som bryr oss, ju bättre möjligheter har vi att bromsa all förstörelse, menar Susanne Martinsson i nattvandrargruppen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om