Källan har just öppnat men redan börjar det lilla bokcaféet i Skänninge fyllas med fikasugna gäster. Många är stamgäster och den här veckan är det lite speciellt. Det kristna bokcaféet firar 40 år med lunchmusik och specialpriser på både bullar och annat.
Runt ett av bordet sitter några av caféets 45 volontärer som ser till att verksamheten fungerar. Eivor Gustafsson och Inger Stedt som har varit med ända från starten berättar hur allt började.
Det var fyra pastorer som brukade ha pastorsmöten och som trivdes bra tillsammans som för 40 år sedan drog igång Bokcafé Källan. Idén kom från Visby. Det var den relativt nykomna prästen Hammarlund som fört med sig idén därifrån till Skänninge.
– Där fanns ett bokcafé som sålde kristna böcker, tidskrifter och musik, berättar Eivor Gustafsson.
De andra pastorerna gillade tanken. De gick hem till sina respektive församlingar som ställde sig bakom idén. Och på den vägen är det. Men för några år sedan var det nära att bokcaféet hade fått stänga. Den dåvarande ordföranden ville sluta och någon ny fanns inte i sikte.
–Då fick jag frågan om jag ville bli ordförande, säger Leif Boreson som berättar att det var hans måg Patrik Stenlund som fick honom att bestämma sig.
– Han sa att caféet skulle läggas ner om jag inte sa ja. "Hur svårt kan det vara att vara ordförande?" tyckte han. Jag svarade att jag åtog mig uppdraget om han kunde tänka sig att bli kassör.
Så blev det och bokcaféet, som under jubileumsveckan lockade ännu fler gäster än vanligt, lever vidare. Och frodas igen nu när restriktionerna kring Covid-19 tagits bort.
Kunderna kommer från alla möjliga håll. Många är stamgäster och kommer regelbundet, som Kalle Karlsson och Allan Svensson. Dagen till ära har de även lockat med sig Kalles släkting Thony Restell.
–Det är första gången jag är här, ler han.
När bokcaféet startade fanns flera kaféer på orten. De flesta är borta nu, kanske ett skäl till att antalet kunder ökat väldigt mycket under senare år.
– Men det gör att vi inte har riktigt lika mycket tid att prata med kunderna nu, berättar Margareta Janse, som "bara" varit engagerad i cirka 15 år.
–Jag blev värvad på en marknad, blev kvar och det har blivit mer och mer, berättar hon. Och nu är hon vice husmor.
Damerna jag träffar, för det är bara damer den här dagen förutom ordföranden Leif Boresen och husfar Stig Karlsson, tycker att arbetet på caféet är roligt.
"Bättre än medicin", säger Wivi Andersson.
Mycket har förändrats under de 40 år som gått. Lokalen har utökats men inredningen är i stort sett densamma. 1981 betalades det bara med kontanter, idag kan kunderna även betala med swish och kort. Första tiden bestod fikautbudet i princip bara av kaffe och bulle, då var det den kristna litteraturen som var det primära. Idag finns både hembakade bullar och kakor, bakelser, våfflor och smörgåsar. Och semlor i fastlagstider. Samtidigt har bokförsäljningen minskat betydligt.
– Nu säljer vi mest vykort, säger Inger Stedt.
Till de mest minnesvärda händelserna under bokcaféets historia hör det så kallade bullkriget. En ny lag 2007 höll på att sätta stopp för de hembakade bullarna.
– Flera politiker engagerade sig och ärendet gick ända upp till EU innan vi till slut fick lov att fortsätta baka bullar hemma i våra egna kök, berättar Inger Stedt. Men det är bara vi som finns registrerade hos miljökontoret som får göra det.