Beskedet: Fastighetsägaren får sänkt straff av oenig hovrätt

Den 26-årige mannen, som genom ett bolag äger Skänninge stadshotell, får sitt straff sänkt från fängelse i nio år till fängelse i sex år och sex månader. Det har Göta hovrätt beslutat.

Vid tillslaget på Skänninge stadshotell påträffades narkotika, bland annat kassar och påsar med tabletter.

Vid tillslaget på Skänninge stadshotell påträffades narkotika, bland annat kassar och påsar med tabletter.

Foto: Polisen/Victor Bomgren

Skänninge2024-06-20 15:08

I januari förra året köpte den kriminellt belastade 26-åringen Skänninge stadshotell vid en exekutiv auktion hos Kronofogden. 

Åtta månader efter att affären blivit klar – den 16 september förra året – valde polisen att slå till mot hotellet efter tips om att det förekom hantering av narkotika i byggnaden. Misstankarna visade sig stämma. 

Narkotika hittades i två hotellrum samt i ett köksutrymme. I ett hotellrum hittade polisen drygt 2,6 kilo 3-CMC, en drog som vanligen kallas för kristall. I rummet fanns även drygt 4 700 tabletter tramadol och 600 tabletter alprazolam. Värdet på narkotikan uppskattades av polisen till drygt en miljon kronor. 

Under utredningens gång växte misstankarna mot 26-åringen. Tillsammans med en nu 27-årig man åtalades han även för människorov – som är den juridiska termen för kidnappning. Det aktuella brottet ska de två männen begått på Skänninge stadshotell mellan den 4 och 5 september i fjol.

Fastighetsägaren åtalades även för våldtäkt – ett brott som han misstänks ha begått på stadshotellet den 4 september förra året. Enligt åklagaren förgrep sig 26-åringen på en tonårsflicka. Han utnyttjade, enligt åklagaren, att brottsoffret "på grund av lägre ålder och drogpåverkan befann sig i en särskilt utsatt situation ". 

I april dömde Linköpings tingsrätt 26-åringen till fängelse i nio år. Han dömdes för grovt narkotikabrott och människorov. Han friades dock för våldtäkt. 27-åringen dömdes för människorov till fängelse i fyra år. 

Domen överklagades till Göta hovrätt. Åklagaren ansåg att 26-åringen även skulle dömas för våldtäkt och att han skulle få sitt straff skärpt. 

På torsdagen kom hovrättens dom. I likhet med tingsrätten anser rätten att det är bevisat att 26-åringen gjort sig skyldig till grovt narkotikabrott och människorov. Hovrätten anser, liksom tingsrätten, inte att det är bevisat att mannen även gjort sig skyldig till våldtäkt. 

Hovrätten anser inte att straffvärdet för de brott som mannen döms för är så högt som tingsrätten kom fram till. Straffet sänks till fängelse i sex år och sex månader. Efter avtjänat straff ska han utvisas ur landet. 

27-åringen döms för människorov – men får sitt straff sänkt till fängelse i tre år och sex månader. 

Hovrätten var inte enig. En nämndeman vill döma 26-åringen även för våldtäkt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!