Färre odlare och mindre skördar

Självklart äter potatisodlaren Kari Pettersson själv potatis i stort sett varje dag.

Självklart äter potatisodlaren Kari Pettersson själv potatis i stort sett varje dag.

Foto:

SKÄNNINGE2005-12-09 00:00

Här skördades i fjol över 60 000 ton matpotatis. I år hamnar resultatet på cirka 55 000 ton.

-- En orsak är att det var kallt i länet när potatisen sattes, berättar Kari Pettersson, ordförande för Östergötlands potatisodlareförening med cirka 90 medlemmar. En tid senare blev det litet torrt och vi kom inte i gång med vattningen tillräckligt fort. Det här påverkar resultatet.

Årets svenska skörd av matpotatis beräknas till 620 000 ton, enligt färska uppgifter från SCB. Det är 17 000 ton mindre än i fjol. Enligt SCB beror nedgången på att den odlade arealen minskat.

Dåligt betalt för knölarna

Kari Pettersson kan konstatera att detta gäller också för Östergötland.

-- De senaste sju åren har vi blivit av med mellan 10 och 12 odlare, säger Kari Pettersson. En del av dem har lagt ned verksamheten på grund av ålder. Och det går inte för yngre att ta över om de inte kan samverka med andra om exempelvis maskinell utrustning.

Andra odlare har slutat för att de ansett lönsamheten vara för dålig.

30 öre mer vore bra

Och det är ett stort problem berättar hon.

-- Marginalerna är små. Sverige är det land i Europa där odlarna får lägst kilopris för potatisen. Nu ligger priset här på mellan en krona och en krona och fyrtio öre per kilo för gul, fast potatis. Åtminstone 20--30 öre högre vore rimligt. (Storfavoriten King Edward får odlaren alltid litet mer för).

Det här innebär att odlarna inte har råd med ett dåligt potatisår, för då finns inte resurser att skaffa bra sättpotatis till nästa säsong.

91 sorter

Enligt Kari Pettersson har de svenska odlarna strängare krav på sig än kollegerna runtom i Europa. Och så kvalitetskraven förstås.

-- Konsumenterna vill ha goda, släta, blanka och vackra potatisar, säger Kari Pettersson.

Hon berättar att odlarna ständigt testar nya sorter i jakten på potatis som går hem i hushållen.

-- Förra året odlade vi 91 olika sorter i Östergötland. I år hamnar vi på cirka 55. Det är för mycket. Jag skulle önska att vi kunde hålla oss till ett tiotal bra sorter. Då skulle de också bli kända för konsumenterna.

Potatis kvar trots pasta

Kari Pettersson tror att det blir svårt att öka potatiskonsumtionen. Förändrade matvanor, med mycket pasta och ris, har gjort avtryck. Ändå menar hon att potatisen också fortsättningen kommer att finnas på de svenska matborden.

-- På helgerna, till exempel, och vid högtiderna. För du kan ju inte fira midsommar med sill, gräddfil och spaghetti.

Vad som skulle kunna ge potatisen ett riktigt uppsving är litet gynnsamma forskningsresultat, resonerar hon.

Nyttig rotsak

-- Forskning som visar hur nyttigt det är att äta morötter har ju ökat den konsumtionen. Även potatis har hälsofrämjande effekter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om