Fängelsekören sjöng "Stad i ljus" – projekt på anstalten

Fängelsekörens övningar betyder mycket för både interner och ledare.
Projektet drivs med bidrag och deltagarna hoppas att det ska fortsätta.
– Det skulle var kul att fortsätta utveckla sången, säger en av internerna.

Körövningarna är ett uppskattat inslag på Skänningeanstalten. "Visst är det kul att sjunga, men det sprider också mycket positiv glädje", säger en av internerna.

Körövningarna är ett uppskattat inslag på Skänningeanstalten. "Visst är det kul att sjunga, men det sprider också mycket positiv glädje", säger en av internerna.

Foto: Fredrik Sandberg

Skänninge2024-11-15 18:00

När vi kommer in i idrottshallen på Skänningeanstalten har sången redan börjat. "Stad i ljus" ekar mellan väggarna. Kören sitter i en ring med ledaren Jakob Grubbström i mitten bakom pianot.

Deltagarna har träffats och övat vid fem tillfällen. Idag är det avslutning, med publik och tårta. En av internerna har varit med vid alla tillfällena och han är mycket nöjd.

– Det är ett jättebra projekt. Visst är det kul att sjunga, men det sprider också mycket positiv glädje. Fängelset är en miljö där man kan gå varandra på nerverna, men efter ett körpass är alla glada. På så sätt är det perfekt att anordna den här typen av verksamhet i en fängelsemiljö.

undefined
Körövningarna är ett uppskattat inslag på Skänningeanstalten. "Visst är det kul att sjunga, men det sprider också mycket positiv glädje", säger en av internerna.

Han berättar att några deltagare har tillkommit under resans gång och några har hoppat av.

– Det var många som var skeptiska och undrade om det verkligen skulle vara kul att sjunga i kör. Men vi var några som gick hit och testade. Nu visar det sig att det är det roligaste vi gör. Vi hoppas att projektet fortsätter, för flera av oss är nybörjare och det skulle var kul att fortsätta utveckla sången.

Skådebanan har varit drivande i körverksamheten på anstalten i Skänninge i fem terminer berättar Jessica Steje, verksamhetsledare för organisationen i Östergötland.

– Det här var ett projekt som Skådebanan riks initierade med hjälp av pengar från Postkodstiftelsen. Då var det ett testprojekt på tre anstalter, varav Skänninge var en av dem.

undefined
Jessica Steje är verksamhetsledare på Skådebanan Östergötland. Hon berättar att de fått bidrag från Kriminalvården för att bedriva kulturaktiviteter på anstalter. "Just nu är vi i Skänninge. Planen är att ha verksamhet på anstalten i Skenäs framöver."
undefined
Kristoffer Brander är med i Linköpings studentsångare. "Jag hade aldrig besökt en anstalt tidigare. Det har varit roligt och givande", säger han om körprojektet.

Projektet föll väl ut menar Jessica och det följdes senare upp i ett forskningsprojekt. Skådebanan sökte ett statsbidrag från Kriminalvården som är riktat till civilsamhällsorganisationer.

– Sedan två år tillbaka har vi fått bidraget. Kriminalvården vill anordna "Annan strukturerad verksamhet" (ASV) på häkte, anstalt och frivård. Vi har verksamhet på sexton anstalter i Sverige. I Östergötland finns vi i Skänninge.

En av deltagarna berättar att det är första gången som han sjunger överhuvudtaget. Kören är en positiv upplevelse som gett mersmak.

– Det är en bra sysselsättning och den sprider bra energi på anstalten. Det blir en fin gemenskap och alla är glada efter körövningarna. Jag har inte sjungit i kör tidigare, men nu kanske jag fortsätter när jag kommer ut.

undefined
"Stad i ljus" är en av körens favoritsånger. "Den har mycket energi och är en riktig klassiker", säger en av deltagarna.
undefined
I körens repertoar hittar vi allt från sjömanssånger till gamla klassiker.
undefined
Under den avslutande konserten var femton deltagare med och sjöng.

Har du någon favoritsång av de som ni sjungit?

– Det är "Stad i ljus". Den har mycket energi och är en riktig klassiker.

Jakob Grubbström har titeln director musices vid Linköpings universitet och håller till vardags i dirigentpinnen i Linköpings studentsångare.

– Projektet här i Skänninge hade pågått i två år när jag kom in. Det var via kontakter som tipsade om mig. Jag upptäckte direkt att projektet gav mycket mer än bara en vanlig arbetsdag.

undefined
Jakob Grubbström är till vardags ansvarig för Linköpings studentsångare. "Det är inte ofta jag berörs på det sättet jag gjorde när ni sjöng idag", säger han till kören efter konserten.
undefined
Körprojektet har pågått i fem terminer. De flesta av årets deltagare är nya på anstalten och har inte varit med tidigare.

Jakob menar att det bästa med kören är att se deltagarnas utveckling.

– Det är inte främst den musikaliska utvecklingen, utan den personliga. Jag känner en stolthet över vad vi åstadkommit på så kort tid, men även en sorg att det är sista tillfället. Gruppkänslan vi hinner få till under de här tillfällena är stark. Deltagarna är modiga och vågar sjunga solo inför varandra.

Vid varje tillfälle har några från Linköpings studentsångare varit med på övningarna. Kristoffer Brander är en av dem.

– Jag hade aldrig besökt en anstalt tidigare. Jag undrade hur det skulle bli. Det har varit roligt och givande. Alla har varit så engagerade redan från början och det märks att kören betytt någonting.

undefined
Efter avslutningskonserten blev det kaffe och utvärdering. Deltagarna var överens om att de vill fortsätta träffas och sjunga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!