Fångar gör säljsuccé – snickrar blomlådor i fängelset

Sören och Peter sitter inne för brott de begått. Som de flesta andra interner jobbar de i fängelsets snickarverkstad. Där fick de en blomstrande idé.

Sören och Peter på anstalten i Skänninge bygger blomlådor som gjort stor succé. De rödvita varianterna ska stå inne på kriminalvårdsanstaltens område.

Sören och Peter på anstalten i Skänninge bygger blomlådor som gjort stor succé. De rödvita varianterna ska stå inne på kriminalvårdsanstaltens område.

Foto: Annica Hesser

Skänninge2023-05-12 05:00

Det fanns en tankegång hos anstaltsledningen att satsa på mer växter inne på Skänningeanstaltens ganska sterila utemiljö. Kanske även att odla lite kryddor.

De båda internerna Sören och Peter fick en idé om hur de kunde bidra till detta. Och samtidigt få göra något roligare än det ganska monotona jobbet att spika ihop lastpallar.

– Vi ville göra blomlådor. Peter gjorde ritningen och jag hittade på utsmyckningen, berättar Sören.

Peter säger att Kriminalvården var positiv direkt till att de gjorde en prototyp. Och när de visade den började beställningarna komma.

– Först var det anstalten själv som ville ha ett antal. Sedan började det regna in beställningar från andra håll. Det var jätteroligt, säger Peter.

undefined
Här byggs blomlådor på löpande band. Att vi inte visar internernas ansikten eller deras efternamn beror på att anstalten inte vill riskera deras egen säkerhet.

Blomlådorna är tillverkade i hyvlat virke och de som ska behållas på anstalten är målade i rött och vitt. Peter har även fått en specialbeställning på en helvit variant. 

Men det tog inte slut där. Flera i personalen har fått upp ögonen för de gedigna lådorna på ben. Produktionssamordnaren Torbjörn Bonnevier som är vår guide inne på anstalten berättar att han nu lagt in blomlådorna i fängelsets ordinarie produktkatalog, allt de tillverkar i sina verkstäder.

– En sommarstugeförening har beställt lådor som farthinder, berättar Peter. 

undefined
Produktionssamornaren Torbjörn Bonnevier visar runt i anstaltens olika verkstäder. Av sågspånen tillverkas pellets.

När Mjölby för ett par veckor sedan ordnade näringslivsmässa var Kriminalvården på plats och visade upp sig. Torbjörn tog med en blomlåda till montern. 

– Den väckte stort intresse. Flera privatpersoner beställde. Fastighetsbolaget Göta förvaltning i Mjölby vill ha 27 stycken. Totalt är det ett 60-tal beställda, säger Torbjörn Bonnevier.

Peter och Sören började jobba varje dag i snickeriet. Normalt är det annars varannan dag, man delar upp det mellan de sex avdelningarna.

undefined
Sören och Peter avtjänar fängelsestraff på Skänningeanstalten. De senaste veckorna har de tillbringat mycket tid i snickeriet.

– Vi får hjälp av två killar. Det är många andra som också vill vara med. Det är fler som vill komma hit och jobba, i stället för att bara sitta och fika. Det är klart att vi är glada för detta. Dagarna går fortare här i snickeriet. Och det är roligare att bygga blomlådor än att spika pallar, säger Peter.

Torbjörn tycker också att de båda killarnas entusiasm för projektet smittat av sig på andra intagna.

Både Peter och Sören kom till Skänninge i januari. Sören har ett femårigt straff för grovt narkotikabrott. Han är 58 år och från Göteborg och vill gärna bli förflyttad till en anstalt närmare barn och barnbarn. Han bor i ett delat rum och tycker att det kan vara riktigt påfrestande, även om det fungerar bra med hans "roomie". Ibland är det en tuff stämning, tycker han, särskilt bland de yngre "ungtupparna".

undefined
De intagna hanterar spikpistoler, hammare och andra verktyg, någon rädsla för bråk känner de inte. Cirka 20 interner jobbar samtidigt i snickeriet. De övervakas av två vårdare/arbetsledare.

– Men vi är inga våldsamma personer, säger han och nickar åt Peter.

Peter är 42 och sitter drygt ett och ett halvt år för stölder.

Kan det här projektet vara en merit när ni kommer ut?

– Vi vet inte om det är en fördel. Men visst, om man kan berätta om det för en arbetsgivare, säger Sören.

– Vi kan få positiva anteckningar som tas upp på ett kollegium inför utskrivningen, menar Peter.

undefined
Produktionen för internerna kan bidra till både deras eget välbefinnande och en affärsmässig produktutveckling, berättar samordnaren Torbjörn Bonnievier.

Torbjörn Bonnevier tycker att det här projektet är ett bra exempel på där Kriminalvården kan förbereda positivt inför livet utanför stängslen.

– Vi har båda jobbat som snickare. Jag är utbildad plattsättare och har jobbat på byggen, berättar Peter. 

Peter berättar att han har en dröm om att jobba med kriminalvård. Han tycker att kriminalvården skulle kunna flytta ut på arbetsplatser, till exempel ett snickeri den sista delen av en fängelsepåföljd.

 

undefined
Både Peter och Sören har tidigare erfarenhet av snickeri- och byggarbete.
Skänningeanstalten

Skänninge är en anstalt med säkerhetsklass 2. Den byggs just nu ut med 96 nya platser varav hälften har flyttat in. Det innebär att många nya anställda rekryteras.

”Bättre ut” en Kriminalvårdens vision om att ge klienterna en ”bättre chans till ett lagligt liv efter att de har avtjänat sitt straff”.

ASV, "Annan strukturerad verksamhet", har internerna de dagar de inte arbetar i verkstad. Det är planerad tid för aktiviteter som att spela spel, måla eller annat skapande.

Karta: Kriminalvårdsanstalten Skänninge
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!