Få intresserade av att samverka mot inbrott

skänninge2005-12-12 00:00
Nja, att döma av deltagareantalet vid torsdagskvällens upptaktsträff påStadshotellet kan intresset upplevas som ljummet eftersom endast tiopersoner närvarande vid mötet, men å andra sidan var det ett parmötesdeltagare som förklarade sig vara intresserade att startaverksamheten i respektive villaområde.
20-årsjubileum

Ronny Svensson på Östgöta Brandstodsbolag och Hans-Erik Lundqvist,nyligen pensionerad polis, berättade om Grannsamverkan som startade för20 år sedan. De flesta villaområdena som har grannsamverkan finns iNorrköping och Linköping och i Mjölby kommun finns samarbetet etableratpå Ryttarhagen, Eldslösa, Slomarp och flera ställen i Mantorp.

Ett grannsamverkansområde kan bestå av cirka 100 småhus uppdelat på4--5 block med en kontaktman för varje område. Dessa bjuds in tillsärskilda informationsträffar med polis och försäkringsbolag.

Ronny Svensson gav konkreta tips om vad man ska göra för attförstärka husets svaga punkter i form av nya lås till ytterdörrar,altaner och fönster till rimliga kostnader. Försäkringsbolagen gerockså rabatt på premien om man förstärker sin bostad utöver detvanliga. Bäst men också dyrast är larm kopplat till en larmcentral.

-- Altandörren är den vanligaste inbrottsvägen, men också den mestförsummade. Det låset brukar bli bortglömt, sa Ronny Svensson.

Ronny Svensson gav också rådet att dokumentera och fotograferainventarierna. Det är till stor nytta vid förhandlingarna medförsäkringsbolaget oavsett om man drabbats av inbrott eller brand.Hans-Erik Lundqvist hade med sig färsk statistik till mötet. Från åretsbörjan till dags dato har Skänninge drabbats av sex villainbrott ochtre lägenhetsinbrott. Lundqvist gav en god helhetsbild av de vanligasteinbrottstjuvarna och deras tillvägagångssätt.

Ett trauma

Inte bara stora materiella värden går till spillo vid inbrotten.

-- Ett bostadsinbrott är ett trauma i sig. Många kvinnor ställerfrågan, vad hade hänt om jag varit hemma vid inbrottet. Det är inteovanligt att försäljning och en flyttning blir följden av ett inbrott.Även barnen mår dåligt, sa Hans-Erik Lundqvist.

Tillfället gör tjuven, är en gammal men sann klyscha. Ochsmåhusägarna bjuder förvånansvärt tjuven på dessa tillfällen genom attlämna ett sovrumsfönster eller en altandörr öppen.

-- Bjud inte på dessa tillfällen. Det försämrar också målsägarensförhandlingsläge gentemot försäkringsbolaget, sa Hans-Erik Lundqvist.

Förutom Östgöta Brandstodsbolag och polisen stod kommunens brottsförebgyggande råd som arrangör av upptaktsmötet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om