Ett riktigt knölkalas

Det stora potatiskalaset på torget i Skänninge blev en succé. Medan den mognare publiken njöt av färskpotatis och tillbehör, roades framförallt de yngre av Fredrik Berling.

Ann-Britt Tunemar och Kerstin Åberg upptäckte potatissorter som de knappt hört talas om. Helen Nelson och Lars Jansson från Kronobergs läns potatisodlarförening hade ändå bara en bråkdel av alla sorter att visa upp.

Ann-Britt Tunemar och Kerstin Åberg upptäckte potatissorter som de knappt hört talas om. Helen Nelson och Lars Jansson från Kronobergs läns potatisodlarförening hade ändå bara en bråkdel av alla sorter att visa upp.

Foto:

Skänninge2002-06-15 07:11

-- Han är min stora idol och jag tittar varje söndagsmorgon, sa Inga Lorin och strålade ikapp med solen när hon tillsammans med Fredrik poserade för familjealbumet.

Inga tillhör dock inte de tittare som man normalt förknippar med Lilla Sportspegeln. Hon är nämligen en glad pensionär och ett bra exempel på att muntergöken Fredrik Berling går hem i alla läger.

Programledaren för "Lilla" var tillsammans med krögaren Carl-Jan Granqvist det stora dragplåstret på potatiskalaset. Förutom själva potatisen förstås.

Hela torget var sprängfyllt och många lät sig väl smaka av såväl färskpotatis som bakad dito.

Många potatisfrågor

Helen Nelson och Lars Jansson hade rest upp från sydvästra Småland och dukat upp ett bord med ett 30-tal olika potatissorter.

-- Det här är bara en bråkdel av alla sorter som finns, berättade Helen som precis som sambon Lars har en personlig favorit i Provita.

Många var nyfikna och frågor om framför allt blå congo och sparrispotatis, fick Helen och Lars besvara mer än en gång.

-- Vad vore livet utan potatis, menade Sture Johansson när han efter lång väntan i matkön äntligen kunde slå sig ner och njuta av en försmak av midsommarens nödvändigheter.

Bannade Alströmer

På kullerstenarna utanför Rådhuset visade Eijve Pantzar, själv gammal potatisodlare, hur man satte potatis förr i tiden. Till sin hjälp hade han hustrun Gunvor samt Emanuel och Linnea Bergsten. Deras framfart stördes dock av trafiken som inte tycktes bry sig om att det var potatisfest.

En kavalkad av moderna potatismaskiner blev det också innan Fredrik Berling intog scenen.

-- Jag är en riktig potatisfreak. Jag har läst Kari Petterssons potatisböcker och tvekade aldrig när jag fick frågan om att komma till ett så starkt potatisfäste som Skänninge, sa Fredrik.

-- Mitt potatisintresse har dock gått i vågor. Det fanns en tid då jag bannade Alströmer. Då var det kokt potatis mest varenda dag, vilket blev lite tjatigt.

Potatisteckningar

Skolbarnen i Skänninge har inför kalaset fått göra potatisinspirerande teckningar och de bästa fick komma upp på scenen och motta fina priset för sina alster. I årskurs 1--3 fick Erika Svensson, My Sjöström och Ingrid Zetterström pris och motsvarande för årskurs 4--6 gick till Hanna Carlsson, Petter Nordström och Ellinor Lilja.

Det ryktades om potatisregn över torget, antagligen beroende på den jättelika potatissäck som någon lyckats baxa upp på scenen. Men så blev det inte. Där-emot fick man gissa antalet potatisar i säcken och närmast rätt antal, 5 145 kom Alicia Sjögren.

Sedan barnen tävlat klart under Fredrik Berlings ledning, blev det öschötskt för hela slanten då Rune Runeman intog scenen och bjöd på publikfriande rim.

Carl-Jan Granqvist kåserade om mat och då i synnerhet potatis och kvällen avslutades under stoj och glam med Bayern Brass.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om