Det började förra våren när de gick i fyran. Två politiker från kultur- och fritidsnämnden kom till biblioteket i Skänninge för att ta in synpunkter. Eleverna och deras klasslärare Olivia Palm och Eva Olofsson gick dit med en hel bunt frågor som de förberett i olika elevgrupper – och hemma vid köksbordet ihop med sina familjer.
– Min mamma hade mer klagomål än önskemål, om farliga korsningar, säger Olle Partanen.
– Vi fick inte så mycket svar. De visste inte så mycket om frågor om övergångsställen och vår skolgård, säger Nora Kenell.
Den kommunala organisationen och beslutsgången är inte lätt att förstå för en 11-åring. Inte för en 58-årig reporter heller ibland.
Grupperna fortsatte sitt arbete och bestämde att de skulle gå vidare och skicka in medborgarförslag. Ett om olika "trafiksäkerhetsåtgärder" – som nämnden kallade deras lista på förbättringar. Och ett om fler saker att göra för barn i Skänninge: skejtbana, hopptorn, parkour. En grupp har skissat på en medeltidslekpark i Gamla Skeninge.
När man skriver ett medborgarförslag blir man inbjuden till den nämnd som ska bereda ärendet. Så några grupper fick åka till stadshuset i Mjölby. Olle Partanen och Joakim Lindholm träffade tekniska nämnden.
– Jag tycker att de lyssnade på oss men de sa att det inte är de som bestämmer om hastigheten, berättar Joakim. Vi ville ha lägre fart genom Bjälbo.
– Det gick inte så bra att prata med dem. När vi sa nåt svarade de bara ja, och höll med, säger Olle och menar att de inte verkade särskilt intresserade.
Nora Kenell och kompisen Alva Lindblom Lukin har engagerat sig i skolgårdens utformning. De hade gärna sett att eleverna kunde få utnyttja intilliggande före detta Rosenlundsskolans skolgård och området mellan. Men där har satts upp ett staket eftersom det leder en cykelväg där.
– Vi fick prata med flera från skolgårdsnämnden när de kom hit, säger Nora fast det nog är utbildningsförvaltningen hon menar.
– De tyckte vi skulle prata med rektorn i stället, men rektorn sa att vi skulle prata med dem, säger Nora.
Men spännande och kul tycker de att det har varit. Man känner sig lite vuxen, tycker Alva.
– Det var pirrigt att komma till stadshuset. Vi fick namnbrickor när vi skulle gå in.
Nu ska de fortsätta jobba med kommunen. De ska skärskåda kommunens hemsida om vad som står där om Skänninge.
Om deras förslag har det fattats beslut både i tekniska nämnden och i kultur- och fritidsnämnden. Det blev avslag i den första, och den andra ska utreda ytterligare. Eleverna har i alla fall blivit rikare på kunskap och erfarenheter.