På anstaltens område jobbar hantverkare för fullt för att få klart de två nya husen som ska hysa in ännu fler dömda brottslingar, eller klienter som de kallas inom Kriminalvården. Anstalten i Skänninge har säkerhetsklass två vilket innebär att det råder en hög säkerhet på fängelset.
Från Emil Ahlquists nya arbetsrum syns grävmaskinerna sträcka sina armar upp mot den grå himlen, snudd i höjd med fängelsets stängsel som täcks av flera lager taggtrådsrullar. En gång i tiden var han själv hantverkare, då som mattläggare efter att ha gått tvåårigt bygg- och anläggningsprogram på Ljungstedtska skolan i Linköping. Men i slutet på 90-talet var det ont om jobb.
–Jag läste in tredje året och läste bland annat psykologi. Då var det en person som tipsade om arbetsterapeututbildningen och trodde jag skulle passa för det. På den tiden fanns arbetsterapeuterna inom den slutna kriminalvården, men jag bad om att få göra min sista praktik i frivården. Där fick jag ett jobb på halvtid innan jag fick min examen.
Därefter har han haft en rad olika uppdrag inom Kriminalvården. Det nya jobbet för honom tillbaka till platsen där han fick sitt första chefsjobb.
– 2007 invigdes Skänninge och jag gjorde mina första chefsdagar den sommaren och hösten som kriminalvårdsinspektör i ett av husen här. Det är som om cirkeln sluts utifrån att det blir invigning här i mars 2023. Det är kul att få vara med igen och ta den nya Skänningeanstalten in i framtiden.
Till dess kommer dagens 281 anstaltsplatser ha utökats till 372. Platsbristen är akut. Fängelser och häkten i Sverige är sedan länge överfulla och läget är detsamma på Skänningeanstalten. I flertalet celler bor två personer på tio kvadrat och det kan alltid innebära stora säkerhetsrisker, både för de intagna och personal. I de nya husen kommer cellerna bli något större för att rymma toalett och dusch.
– Det blir mer säkert och mindre resurskrävande då personal inte behöver öppna och följa med klienter till toaletten på nätterna.
Det stora skälet till att han tackade ja till jobbet som anstaltschef är utmaningen med det nya ledarskapet. På anstalten i Skänninge pågår en stor omorganisation som sjösätts den 1 mars nästa år.
– Det blir mycket nytt, nya arbetslag, nytt chefskap och vi rekryterar massor med personal, framför allt kriminalvårdare. Fram till öppningen behöver vi få in runt 150 personer. Jag är tacksam över att jag har jobbat länge inom Kriminalvården när det händer så mycket. Jag känner mig trygg utifrån att jag har haft så många olika uppdrag på olika nivåer, jag vet hur processerna fungerar. Hade jag kommit in externt så hade det nog varit tufft.
Det är i frivården i Östergötland som han jobbat längst i och större delen som kriminalvårdschef. Men han har även varit frivårdsinspektör och då bland annat gjort personutredningar för att se om det finns förutsättningar till frivård när en person är misstänkt för brott. I frivården var han även ansvarig för brottsförebyggande program som innefattar kognitiv behandling (KBT) och utbildade personal i samtalsmetodik.
Hans främsta ansvar nu blir att sjösätta och utveckla den utbyggda Skänningeanstalten och jobba för att minska brottsligheten och öka människors säkerhet.
– En god arbetsmiljö för all personal är också jätteviktigt. Man ska möta varandra med respekt och ha roligt på jobbet.