Eldsjälar får egen plats i parken

Fler Skänningebor får nu platser döpta efter sig. Paret Arne och Märta Blomqvist hedras med en minnesskylt vid Clas Livijns plan på Mjölbyvägen.

En trevlig plats som lyfts fram, samtidigt som minnet av makarna Blomqvist hålls levande, menar Åsa Nordin och Tabita Gårdstrand i S:ta Ingrids gille.

En trevlig plats som lyfts fram, samtidigt som minnet av makarna Blomqvist hålls levande, menar Åsa Nordin och Tabita Gårdstrand i S:ta Ingrids gille.

Foto: Sune Johansson

Skänninge2020-08-21 10:00

Det är S:ta Ingrids Gille som ansökt till kommunen om att få inrätta en minnesplats till de båda eldsjälarnas ära.

Det är delvis med avkastning från deras fond som gillet kan hålla Gamla Skeninge i stånd. Några arvingar hade paret inte när de avled på 90-talet. "I testamentet finns en ton av en önskan att bli ihågkomna för framtiden", skriver gillets ordförande Åsa Nordin i förslaget. Paret fördelade sin kvarlåtenskap på olika håll. Kyrkan, som de var aktiva i, fick bidrag till uppförandet av klockstapeln på kyrkogården i Skänninge.  

Byggnads- och räddningsnämnden ser inget hinder för att sätta upp skylten "Blomqvists plats". Man konstaterar att det inte rör sig om någon officiell namngivning eller namnändring av en offentlig plats, där det finns speciella regler, till exempel att en sådan person ska vara allmänt känd.

– Många äldre Skänningebor känner till och minns paret Blomqvist som var viktiga för staden genom den fond de testamenterade till hembygdsföreningen, berättar Åsa Glanz Nordin.

De drev i många år en klädbutik på Kyrkogatan och får nu dela utrymme med en annan lokalkändis, författaren Clas Livijn (1781–1844), "en tidig banbrytare inom svensk romantik och mest känd för sin roman 'Spader Dame'", enligt Wikipedia.

Livijns far var präst i Skänninge, Högby och Hogstad. Sonen var bara 19 år, och även han på väg in i prästyrket, när fadern avled. Livijn bytte då spår mot skrivande och juridik.

Andra Skänningebor som fått platser uppkallade efter sig är så klart kompositören Lindblad, men även lärarparet Karin och Gunnar Rörby. De fick 2008 en plakett på en stolpe i hembygdsparken. De spelade en framträdande roll i Skänninges sociala liv under flera årtionden och har bidragit med flera lokalhistoriska skrifter. Hembygdsföreningen tog även detta initiativ. Också här rör det sig om en inofficiell namngivning.

– Det är trevligt att kunna lyfta fram personer som gjort insatser för Skänninge, tycker museiintendenten Tabita Gårdstrand om den nya Blomqvists plats.

Hon menar att läget är perfekt intill Änggårdens äldreboende. Platsen är i dag ganska anonym, med ett blomsterarrangemang och några bänkar i hörnet Mjölbygatan–Stora Vallgatan.

Underhållet av den kommande skylten faller på S:ta Ingrids gille. Nämndens enda synpunkt för att godkänna ansökan var att skylten kan behöva en förklarande text om vilka Blomqvists var.

Karta: Stora Vallgatan 15
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!