Efter torkan: Färre potatisar i årets skörd

Den torra sommaren har slagit hårt mot potatisskörden. I Östergötlands län har skörden av matpotatis minskat med 13 procent enligt Jordbruksverkets rapport.

Claes Pettersson, potatisodlare.

Claes Pettersson, potatisodlare.

Foto: Sune Johansson/Arkivbild

Skänninge2018-12-10 21:00

Varma temperaturer och lite regn har påverkat den svenska potatisskörden i år, och Östergötlands län är inget undantag. Skörden av matpotatis är 13 procent lägre än den var förra året skriver jordbruksverket i sin rapport, vilket SR Östergötland var först med att berätta.

Claes Pettersson odlar potatis i Skänninge, och han har märkt av minskningen i skörden.

– Den bästa sorten ligger ungefär tio till tolv procent under normalskörd. Den sämsta ligger på 25 procent under den vanliga volymen. Det är en del som är borta, säger Claes Pettersson.

Han har kunnat bevattna hela sin areal sommaren igenom, även om det gått åt mer vatten än någonsin. Men för många andra har vattnet tagit slut. Dessa har antagligen drabbats ännu hårdare än Claes Pettersson. Det som gjort att hans skörd minskat trots bevattningen är de höga temperaturerna.

– Det är att det har varit för varmt. Potatisen växer bäst när det är en 18 grader ungefär. Potatisen klarar inte över 30 grader som det var en del dagar i somras. Det spelar ingen roll hur mycket du vattnar, för det försvinner väldigt fort, säger Claes Pettersson.

Han berättar att de normalt sätt underhållsvattnar potatisen, men i sommar var de tvungna att vattna för att ens få fram en skörd.

Priset som bönderna säljer sin potatis för kommer att öka ungefär en krona per kilo i år. I handeln kan det bli uppemot fyra kronor dyrare per kilo, men det är bara cirka en av dessa som går till bönderna.

– De som har kunnat ha en bra skörd kommer upp i en bra omsättning. Men de som inte har kunnat vattna och tappat för mycket av skörden får det svårt, säger Claes Pettersson.

Är den extra kronan viktig för bönderna?

– Hade vi inte fått den så hade det varit röda siffror rakt igenom. Det hade drabbat väldigt hårt. Priset vi hade förra året är ett plus minus nollspel för mig, säger Claes Pettersson.

Någon brist på potatis blir det antagligen inte i butikerna. Det finns en stor importmarknad med potatis, även om sommaren har slagit hårt mot länder som Tyskland och Danmark också.

Enligt Claes Pettersson blir det en strykande åtgång på den potatisen som finns. Han räknar med att den potatis han har kommer att ta slut runt den första mars i år. Normalt sätt har han potatis in i mitten av april eller början på maj. Men till julbordet är det ingen risk att potäterna tar slut, så det blir östgötsk Janssons frestelse även i år.

Potatisskörden har minskat med 13 procent i Östergötlands län.
Potatisskörden har minskat med 13 procent i Östergötlands län.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!