Den 13 augusti anlände nio kuvert med en patron i varje brev till Skänningeanstalten, något som P4 Östergötland var först att rapportera om. Breven var adresserade till nio personer i ledningen på anstalten.
– Man genomlyser all post som kommer till kriminalvårdsanstalterna och det var så patronerna upptäcktes. Så fort vi upptäckte patronerna tillkallades polis som omhändertog kuverten. En förundersökning om grovt olaga hot har inletts, säger Elisabeth Anestad, regionchef på Kriminalvården.
Händer den här typen av hot ofta inom Kriminalvården?
– Jag har inte koll på statistik, men det förekommer emellanåt hot mot personal inom rättsväsendet. Vi ser allvarligt på alla former av hot. Det är viktigt att vi inte ger vika för den här typen av signaler som någon uppenbarligen vill skicka till oss. Helheten är väldigt allvarlig, att man riktar hot mot oss inom rättsväsendet. Sedan jag började som regionchef förra året har jag inte varit med om just det här tillvägagångssättet.
Vilket stöd får den personal som är drabbats av händelsen?
– Det här är så kallade medarbetarskyddsärenden och vi ger den hjälp och stöd som de behöver. Det finns arbetssätt och strukturer hur säkerhetsavdelningen ska jobba kring den här typen av ärenden.
Vem tog beslutet att personalen skulle återgå till arbete?
– De ville fortsätta att jobba vidare. Ingen har tagits ur tjänst. Det har förts en dialog med de drabbade personerna och det var en bedömning vi gjorde tillsammans. Breven kom till postöppningen så det är ingen av personerna som har tagit hand om kuverten själva.
Hur jobbar ni med hot inom Kriminalvården?
– Säkerhetsavdelningen har ett utvecklat arbete kring medarbetarskydd. Det handlar om förebyggande åtgärder, hur man ska tänka som anställd och vad man råka ut för. Att öka medvetenheten hos personalen kring hot är något vi jobbar fokuserat med tillsammans med andra myndigheter.
Josip Jovasevic är vice ordförande i facket Seko Kriminalvård. Han är sparsam med kommentarer kring det som inträffat.
– De personalorganisationer som är aktiva inom kriminalvården arbetar tillsammans med arbetsgivaren, både i det preventiva arbetet och i händelser som uppstår inom Kriminalvården. Det är arbetsgivaren som har ansvar för de anställda. Facket kan gå in och stötta om det finns behov.