Det är risken för ett överklagande som gör att Banverket nu backar och avstår från att bygga cykelvägen i Järnvägsparken. Därmed spricker planeringen för den enda planskilda förbindelsen för cyklister som ska ta sig mellan västra och östra sidan där bland annat Idrottsparken ligger.
-- En privatperson har aviserat att järnvägsplanen ska överklagas hur vi än drar cykelvägen genom parken. Ett överklagande försenar processen och äventyrar hela utbyggnaden av dubbelspåret. Är inte trafiken igång senast 2008 är risken stor att pengarna går till andra projekt som står på tur.
Det berättade Rolf Olsson, Banverkets projektledare för dubbelspåret mellan Motala och Mjölby, när han på onsdagskvällen besökte ett fullsatt möte med Skeningegruppen.
Inför en smått häpen åhörarskara berättade han om de krångliga och framför allt tidsödande procedurer som väntar om någon av de två berörda järnvägsplanerna på sträckan överklagas.
Och tid är det minsta Banverket och andra inblandade parter har. Bland annat står Östsam och Östgötatrafiken i begrepp att redan i år göra en upphandling av de själva pendeltågen. Ingen är tilltalad av tanken att utbyggnaden av spåret ska spricka, allra helst som det bara är en månad sedan glädjebeskedet om en tidigareläggning kom.
-- Vi har planerat dubbelspåret sedan 1996 och har hittills löst alla problem i Motala. I Mjölby kommun återstår några detaljer, bland annat vid pendeltågsstationen. Cykelbanan och den planskilda passagen för cyklister under järnvägen är en av dem, sade Rolf Olsson och konstaterade att Banverket inte har hittat någon alternativ planskild passage som kan godtas.
Erik Bjäresten från tekniska kontoret på Mjölby kommunen försäkrade att allt gjorts för att hitta en lösning med den privatperson som inte vill ha någon cykelväg i Järnvägsparken.
Rena utpressningssituationen, konstaterades bland de cirka 40 personer som samlats på Stadshotellet. Efter en diskussion om säkerheten för cyklisterna som ska passera vid den övervakade övergången vid Idrottsparken, blev beskedet klart och entydigt.
-- Skippa cykelvägen. Dubbelspåret och pendelstationen är det bästa som kan hända Skänninge, inget får stoppa det här nu, menade åhörarna som hade idel lovord för spåret i allmänhet, och pendelstationen i synnerhet.
Det slogs också fast att kommunen vid ett senare tillfälle möjligen får ta tag i cykelbanan - men då finansiera den med egna medel. En tröst är att Banverket redan betalat över 4 miljoner för de arkeologiska utgrävningarna som gjorts i Järnvägsparken.
Erik Bjäresten redogjorde noggrant för hur Skänninges pendelstation ska utformas med bland annat en uppvärmd väntsal på busstorget. Frågan uppstod genast varför befint- ligt stationshus inte an- vänds.
-- Det ägs inte av kommunen och är i det skick att vi inte skulle ha råd att renovera det, inte ens om vi fick det till skänks, menade Erik Bjäresten.
En annan fråga som uppstod var vattentäkten på Högbymon. Där kunde Rolf Olsson ge besked:
-- Banverket har gjort en riskanalys för vattentäkten, den första i sitt slag i Sverige. Den innehåller åtgärdsförslag som ska minska risken för förorenat vatten vid en eventuell olycka.