-- Alkohol- och drogmissbruk är en dominerande bild i Skänninge.
Det säger pingstpastor Kjell Björk som vill öka samarbetet med kommunen och sätta fart på den drogpolitiska debatten.
-- Alkohol- och drogmissbruket i Skänninge är mycket tydligt och det ser ut att tillta. Det finns ett behov av mer samverkan mellan olika aktörer, som kommunen och frivilligorganisationer, för att få rätsida på problemet, säger Kjell Björk, pastor i Pingstförsamlingen i Skänninge.
Den rapport som länsstyrelsen gjort om drogmissbruket i länet går bara att bryta ner på kommunnivå och några statistika uppgifter om hur det ser ut i Skänninge går därför inte att få fram.
Men enligt vad Kjell Björk erfar så rör det sig inte längre bara om alkohol, utan i allt högre grad om blandmissbruk.
-- De vi har kontakt med är ett tjugotal personer i 20-årsåldern och uppåt, säger han.
Den senaste tiden har stängningen av Systembolaget i Skänninge vållat protester från både boende, politiker och näringsliv.
Kjell Björk är av helt motsatt åsikt och är i grunden positiv till en stängning.
-- Många är kritiska för att det tror att affärslivet blir lidande, men då säger jag att om näringslivets utveckling vilar på alkoholkonsumtion, då är det ett alldeles för svagt ben att stå på.
Han tror att stängningen av Systembolaget kommer att hjälpa missbrukarna. Hittills har "bolaget" fungerat som en ständigt öppen kran.
-- Vi försöker hjälpa alkoholmissbrukarna och så ser vi hur de går hämtar en ny grön kasse.
-- Sedan kommer de till oss för att få hjälp. Och så hämtar de en ny grön kasse. Så håller det på.
Nästa vecka gör Pingstförsamlingen en intensiv satsning för att föra upp drogproblematiken på dagordningen.
Under veckan får alla högstadieelever på orten träffa Rolf Reinwalds, en före detta missbrukare, som berättar om varningssignaler och inkörsportar som kan leda till missbruk.
På torsdagen genomförs ett seminarium där representanter från bland annat polisen, socialnämnden, Kom-Brå och skolläkare deltar.
-- Vi vill som församling inte bidra till en ytlig debatt utan vi vill gå in i alkoholpolitiska samtal och påverka beslutsfattarna.
Pingstförsamlingen i Skänninge har under ett par års tid engagerat sig i alkohol- och drogberoendes situation i Skänninge.
Tillsammans med LP-stiftelsen, Pingströrelsens centrala verksamhet för missbruksarbete, håller de öppet hus två dagar i veckan.
-- I första hand är det en plats där vi träffas och pratar. Ibland håller vi en andakt och sen äter vi mat och dricker kaffe. Det är en viloplats för trasiga människor helt enkelt.
Genom LP-verksamheten ges missbrukarna också möjlighet att gå vidare med sina problem, till exempel genom att söka sig till behandlingshem.
-- Tyvärr är kommunen obenägen att skicka de här människorna på behandling, säger Kjell Björk.
Pingstförsamlingens vision är att utveckla samarbetet med kommunen och genomföra mer praktiska insatser.
Drogförebyggande seminarium