Deltidsbrandkåren halveras?

Deltidsbrandkåren i Skänninge kan minska från dagens16 personer till 6--7. Det innebär att den dagliga beredskapsstyrkan minskar från dagens fem man till två från och med nästa år.

skänninge2004-06-12 06:16

Skälen till sparplanerna är ekonomiska. Räddningschefen Håkan Jansson informerade om sparplanerna för 2005 vid ett möte med räddningstjänstens personal i torsdags kväll. Håkan Jansson har fått ett uppdrag av presidiet i byggnads- och räddningsnämnden att utreda sparförslag inför nästa år. Utredningen ska presenteras för nämnden i slutet av augusti.

Ingen prislapp

Vad kan förvaltningen spara på att minska antalet deltidsbrandmän i Skänninge till hälften?

- Jag vill inte sätta någon prislapp på åtgärden i dag. Det är för tidigt. Den siffran kan jag få äta upp vid ett senare tillfälle.

Räddningstjänsten har i flera år haft rekryteringsproblem till deltidskåren i Skänninge och i början av 2003 genomfördes en rekryteringskampanj med blandat resultat. Men den diskussionen är överspelad nu. Skälen till dagens diskussioner är rent ekonomiska.

Ändrad lag

När Corren intervjuade dig i slutet av 2002 framhöll du att Skänninge av Räddningsverket är klassat som en grupp 1-ort med krav på en påbörjad räddningsinsats inom tio minuter. Skälet är den gamla träbebyggelsen i centrum. Är denna bebyggelse mindre värdefull i dag, ett och ett halvt år senare?

- Förutsättningarna är annorlunda i dag. Den första januari 2004 fick vi en reviderad Räddningstjänstlag, "Skydd mot olyckor", där allt ska värderas mot ett nationellt mål. Detaljregleringen från statens sida är mer eller mindre borta. Jag förmodar att Skänninges särart behandlas i länsstyrelsens yttrande när förslaget går på remiss till den myndigheten.

- Enligt den nya lagen får ägare till kulturminnesmärkta byggnader ta ett större säkerhetsansvar liksom alla andra fastighetsägare, säger Håkan Jansson.

Tio försvinner

I dag finns 16 deltidsbrandmän i Skänninge, men en har sagt upp sig. Om dagens funderingar blir verklighet innebär det att 6--7 man blir kvar 2005. Brandmännen jobbar på ett schema med jour dygnet runt var tredje vecka.

Personalens reaktion?

- Ja, informationen mottogs inte med glädje. Det sätter ju ner vår slagkraft.

Brandvärn

Håkan Jansson säger också att det finns ett andra alternativ. Det är att inrätta ett brandvärn liknande det som i dag finns på Önnebo såg och i Malexander. Beredskapskraven på brandvärn är lägre än den nuvarande ordningen med deltidsbrandkår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om