I lördags premierade vikingautställningen i Torgård-villan i Skänninge. Det är den relativt nystartade föreningen Nordic Culture som ligger bakom utställningen.
Tavlor, kläder, smycken och skulpturer fyller villans nedervåning och låter sig betraktas av besökare varje söndag, med obestämt slutdatum.
– Det är inget museum utan konst alltihop. Det är våra tolkningar av vikingatiden, säger Hans Ström, föreningens ordförande och reliefkonstnär.
Reliefkonst innebär att man använder lufttorkande lera i tavlan, som i övrigt görs med klassisk oljefärg. På så sätt kan man göra ytan väldigt ojämn, nästan som om man målat på en stor sten, eller låta ett porträtterat ansikte sticka ut från duken.
Utställningen är föreningens första projekt sedan den startades för något år sedan. Det började med att Hans Ström träffade en smedduo, far och son, på Stora torget i Skänninge. De hade alla ett intresse för vikingatiden och bestämde sig för att samarbeta.
– Jag tog på mig uppgiften att hitta en guldsmed, keramiker, träkonstnär och en textilkonstnär. Alla sade ja direkt, säger Hans Ström.
Den villa som föreningens konstverk ställs ut i har de döpt själva.
– Vi döpte huset till Torgård för att hon som reste Högby-stenen hette Tora. Högby-stenen står ju inte så långt härifrån.
Hur gick det i lördags, första dagen?
– Det gick jättebra! Vi skulle ha öppnat klockan ett men folk var här redan halv, berättar Hans Ström.
Utställningen är bara ett avstamp för Nordic Culture, säger Hans Ström. Planen är att så småningom bjuda hit hembygdsföreningar och föreläsa om föreningen och vikingatiden i allmänhet.
Hur ser framtiden ut för föreningen?
– Vi vill flytta vidare, till större städer och gärna här i länet. Vi har lite kontakter här och där men vi vill växa långsamt, en liten bit i taget.
Närheten till den historiska miljön gör vikingatiden särskilt fascinerande för Hans Ström, det vill säga att vi i Sverige går på samma mark som vikingarna en gång gick på.
– Vikingarna hade ett fantastiskt sinne för skönhet. Gjorde de en kniv så ristade de in detaljerade mönster i handtaget. För att inte tala om skeppen, säger Hans Ström.