Bullarna i Skänninge bakas och märks

skänninge2006-11-23 00:00

-Jag tycker att det går till överdrift med alla föreskrifter, det är urfånigt med vissa saker, men vi är tvungna att göra som miljökontoret säger, kommenterar Per-Inge Carlsson, kaféets husfar, enligt honom själv.

Det var i slutet på augusti Corren berättade om den konflikt som var under uppsegling mellan de ideella bakkrafterna i Skänninge och tjänstemännen på miljökontoret i Mjölby.

Tanterna på kaféet, en samling varmhjärtade pensionärer, skulle inte i sina respektive hem få baka sitt kaffebröd som de alltid har gjort. Nu ställdes det krav på både det ena och det andra. I annat fall skulle det bli försäljningsförbud.

Detta blev inte bara en riksfråga utan bulldoften från Skänninge spred sig ända ner till EU.s högkvarter med uttalande från både kommisionärer och parlamentariker.

Kraven uppfylls

Sedan blåste det över i media men kontakter, överläggningarna och korrespondens mellan miljökontoret och bokkaféet har fortsatt. I dag så uppfylls miljökontorets krav.

Det handlar om krav på att det hålls isär vem som bakat vad och att det ska finnas tillgängligt en lista på vilka ingredienser som ingår i de olika hembagerskornas bakverk. Vidare ska det på varje förpackning finnas ett bakdatum och sedan också noteras när det börjar säljas av denna leverans.

Ett antal andra krav, rörande lokalerna och arbetshygienen, har också tillkommit.

Maj-Britt Broberg, en pigg pensionär, var en av dem som jobbade i Källan i går.

-För min del tycker jag att det är okay, men de som är äldre än jag upplever det nya som jobbigt och tycker det är petigt med allting.

Maj-Britt hoppas bara att det inte blir värre än så här när Livsmedelsverket kommer med sina närmare direktiv till miljökontoret.

Bo Johanson, Mjölby kommuns miljöchef, uppger att ett besked säger att Livsmedelsverket kommer med något i nästa månad, ett annat säger att det dröjer till februari månad.

-Mycket handlar det om hur detta med "kontinuerlig verksamhet" ska definieras, säger han.

"Snedvriden diskussion"

Bo Johanson tycker att diskussionen i somras blev snedvriden och att det gjordes uttalanden utifrån felaktiga förutsättningar. Han förstår inte varför företeelser som kyrkkaffe och skolbasarer likställdes med kaféet i Skänninge

-I Skänninge handlar det ju om en kaférörelse som är öppen sex dagar i veckan och som konkurrerar med annan likvärdig verksamhet.

Livsmedelsinspektör Anna Dyrebring tror dock inte att kaféfolket i Skänninge behöver vara rädda för att Livsmedelsverket kommer med något som på något avgörande sätt försvårar driften av kaféet.

Hon framhåller att inte minst för de kunder som är allergiker är det viktigt att veta vad som är i kaffebrödet. Det är därför det ställs samma krav på innehållsdeklaration av kaffebrödet på ideellt drivna Källan som på kommersiella kaféer.

Per-Inge Carlsson ogillar dock skarpt att Källan ses som ett konditori vilket som helst.

-Vi säljer inget över disk utan vi är framför allt till för att utslagna människor i Skänninge ska kunna få en stunds gemenskap och kaffe för en billig penning. Och allt överskott går till social verksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om