Bland de varslade finns såväl tjänstemän som kollektivanställda och de informerades i början av veckan om ledningens planer.
Broddway ingår sedan sommaren 1999 i den tyska industrikoncernen Schmidt GmbH och företagsledningen vill nu lägga över tillverkningen av svetsade och svarvade detaljer till ett systerföretag i Polen. Men det handlar också om att lägga ut mer jobb till svenska legotillverkare.
-- Med nyordningen kommer Skänningefabriken att mer och mer utvecklas till en renodlad montagefabrik. Vi har med nuvarande tillverkningsorganisation svårt att hålla en jämn produktion, säger vd Sören Forsberg.
Forsberg säger också att företaget inte drabbats av någon särskild konjunkturnedgång. Orderläget just nu är normalt för årstiden.
Broddway saknar metallklubb så Christer Spendler, ordförande i Metalls avd 35 i Mjölby, förhandlar för fackets räkning. Han säger att det är främst svets- och svarvjobb som riskerar att hamna i Polen.
-- Företagsledningen har presenterat en kalkyl som visar att tillverkningskostnaderna är lägre i Polen. Jag har fått intrycket att det är direktiv från koncernledningen i Schmidt. I nuläget har jag svårt att bedöma om kalkylen är korrekt eller ej, säger Spendler.
Hur ser du på att ännu ett företag i Mjölby kommun tappar arbetstillfällen till utlandet?
-- Vi ser självfallet en fara i att alltmer tillverkning hamnar utomlands. Jag tror att man begår ett misstag och att ett sådant beslut hämmar produktutvecklingen. Sopmaskinerna säljs främst på den nordiska marknaden och då är det väl logiskt att tillverkningen till alla delar sker i Sverige.
Spendler tillägger att om man gjort investeringar i Skänninge på svets- och svarvsidan tidigare hade man konkurrerat med andra delar av koncernen på ett effektivare sätt.
Parterna har förhandlat en gång och ska åter mötas vid förhandlingsbordet på måndag.
Skänningeföretaget har 62 anställda. Förutom tillverkningen av sopmaskiner är bolaget också svensk generalagent för den italienska ismaskinen Zamboni.
Broddway är inte det första företag i Mjölby kommun som förlorat tillverkning utomlands. 1999 flyttade Danfoss AB sin tillverkning av reglerventiler till ett systerföretag i Sloveninen och 50 anställda förlorade jobbet. Samma år sade K A Wiking upp 30 anställda när Volvo förlade sin kablagetillverkning till Estland. Före jul sade Danfoss upp 12 anställda och monteringen av växelmotorer flyttas till Danfoss Bauer i Tyskland.