Brandmästare Mikael Adolfsson, själv bosatt i Skänninge, fick uppdraget i vintras och har, parallellt med sitt ordinarie jobb, genomfört studien.
-- Målsättningen är att höja den förebyggande delen för att på så sätt hamna på ungefär samma säkerhetsnivånivå som tidigare, berättar Mikael Adolfsson.
Han har besökt samtliga fastighetsägare och hyresgäster utmed Follingegatan och området vid järntorget för att bland annat kontrollera befintligt skydd och hur husen är byggda.
-- Vid en eventuell insats är tillgängligheten i många fall vårt största problem. Husen ligger ofta tätt och på flera ställen finns inga möjligheter att komma intill med bilar. En stor fördel är dock närheten till Skenaån, som vi lätt når från alla platser, säger Mikael Adolfsson.
Med riskinventeringen som grund har en insatsplan upprättats, vilket gör att utryckningsstyrkan på ett tidigt stadium har klart för sig hur man bäst och snabbast kan attackera en uppkommen eldsvåda.
-- Fastighetsägarna har genomgående varit mycket förstående och flera är beredda att omgående göra små egna investeringar för att höja säkerheten. Tidig upptäckt är av yppersta vikt och i vissa fall kan seriekopplade brandvarnare vara en god investering, säger Mikael Adolfsson.
Riskinventeringen har också resulterat i en rad förslag på åtgärder för att minska riskerna för en brand i "gamla Skänninge".
Tätare frister vad gäller tillsyn av eldstäder och pannrum samt fastställelse av en lägsta kravnivå i samband med bygglovsansökningar är några förslag som dock kräver politiska beslut för att genomföras.
-- Att verka för att samt-liga fastigheter i området utrustas med brandvarnare och handbrandsläckare ska vi också göra. De flesta har det redan men inte alla, säger Mikael Adolfsson som också gärna ser att brandpostnätet utmed Follingegatan kompletteras.
-- Det finns idag endast två brandposter utmed gatan. En till i korsningen Follingegatan/Borggatan vore önskvärt. På några platser, där endast någon meter skiljer husen åt, borde också befintliga fönster ersättas med brandklassade. Det kan fördröja spridning till intilliggande byggnad med uppåt en halvtimma, säger Mikael Adolfsson.