Sammanlagt har 14 120 påstigningar skett vid Skänninge station sedan starten, och i snitt har 2 353 kunder per vecka stigit på vid stationen.
– Vi är nöjda med siffrorna, men vi anser det vara för tidigt att analysera enskilda veckor och dagar, säger Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken.
Vill man få en idé om hur många personer som kliver på vid stationen per dag kan man dela veckosnittet med antalet vardagar, då resandet är störst, och då få snittet 336 påstigningar.
I Skänninge bor det ungefär 3 170 personer, så i förhållande till ortens invånarantal är antalet tågresenärer relativt stort.
ResvanorPrecis som vid många andra av länets stationer och busshållplatser är det, till stor del, barn- och ungdomar på väg till skolan som kliver på vid Skänninge station.
– Skolungdomar är en stor kundgrupp, och självklart påverkar de statistiken. De måste ta sig till skolan, och kollektivtrafiken är i stort sett deras enda val, säger Mattias Näsström.
De som däremot har ett val är de bilburna pendlarna längs med orterna på tåglinjen, och som man på Östgötatrafiken hoppas ska välja tåget i stället för bilen i framtiden.
– Vår vision är att ta marknadsandelar från biltrafiken, men vi är medvetna om att det tar tid för resenärerna att ändra sina resvanor, säger Mattias Näsström.
Proppfullt morgontåg– Det är ett stort tryck på vissa avgångar, särskilt morgontåget från Motala till Norrköping som avgår från Motala klockan 7.07, säger Mattias Näsström.
Trycket uppstår dock först när tåget anländer till Mjölby, där personer från Mjölby men också resenärer som stigit av tåget från linjen Tranås–Mjölby stiger på.
– Det är ett resultat av de reducerade morgonavgångarna från Tranås. Just nu trafikeras den belastade avgången av dubbla tåg, men det är ändå jättefullt, säger Mattias Näsström.