Bostadsbolaget river mer

Snart mullrar grävskoporna åter på Trojenborg. Det kommunala bostadsbolaget river ytterligare två hyreshus på området innehållande 31 lägenheter. En oenig styrelse fattade beslutet vid senaste sammanträdet.

Det är husen nr 9 och 10 som ska rivas på Trojenborg. Tidpunkten är inte bestämd ännu.Bild: ANDERS JACOBSSON

Det är husen nr 9 och 10 som ska rivas på Trojenborg. Tidpunkten är inte bestämd ännu.Bild: ANDERS JACOBSSON

Foto:

skänninge2003-09-05 05:59

Bostadsbolaget både bromsar och gasar. Tanken är att frigöra mark för att bygga radhus den dag efterfrågan ökar i Skänninge.

- Vi har tänkt oss att radhusen ska ha carport eller garage vid varje lägenhet, säger Bostadsbolagets vd Christer Johansson. Någonting i stil med vad vi bygger på Kvarnentomten i Mantorp.

Flera fördelar

Bostadsbolagets ledning ser flera fördelar med arrangemanget. Det krävs ingen planändring för området och infrastrukturen i form av vatten- och avloppsledningar samt vägar finns.

När arbetena med rivning startar är inte närmare bestämt. Först återstår att lösa bostadsfrågan för de kvarvarande hyresgästerna.

"Vi ska hitta lösningar"

- Vi ska personligen informera varje hyresgäst och sedan sätta oss ner i lugn och ro för att hitta bra lösningar, lovar Christer Johansson. Och sånt tar tid. Vallen och Rosenlund finns med i bilden när hyresgästerna söker nya lägenheter. Dessutom finns Väderkvarnens förskola i ett av husen och den har ett långvarigt hyreskontrakt.

Kan ni tänka er att ompröva beslutet om efterfrågan på lägenheter ökar inom ett år?

- Detta resonemang har vi fört i två år. Vår marknadsföring har inte givit resultat och någon gång måste man besluta sig. Vi har 13 procent outhyrt i Skänninge medan vi har uppnått balans i Mjölby och bygger nytt i Mantorp, säger Christer Johansson.

Reservationer

Styrelseledamöterna Bengt Ahlesten (m) och Magnus Liwing (fp) reserverade sig mot styrelsens beslut. De anser att majoriteten har en pessimistisk syn på Skänninges möjligheter till utveckling.

- I våras anställdes en marknadschef för att hitta nya hyresgäster. Hennes insatser efter endast några månader kan givetvis inte visa några mätbara resultat för Skänninge, säger Bengt Ahlesten.

De påpekar att en utbyggnad av fångvårdsanstalten pågår i Skänninge och när den är klar har anstalten ett nyanställningsbehov på 100 personer. Flera kommer säkert att söka bostad i Skänninge. De säger också att den framtida pendeltågsstationen gör orten mer attraktiv.

- Under fjolåret var ett norskt företag intresserat att köpa ett hus för att sälja som bostadsrätter till norrmän. Företrädare för socialdemokraterna och centern röstade nej. Några av skälen emot försäljning var att lägenheterna i Skänninge inte skulle räcka till i framtiden.

Tvivlar på kalkyl

Enligt Ahlesten och Liwing finns en efterfrågan på större bostäder och de aktuella fastigheterna på Trojenborg kan lätt byggas om så att två mindre lägenheter blir en stor.

Den kalkyl som presenterats visar på årliga besparingar på 840 000 kronor. Ahlesten och Liwing tvivlar starkt på att bolagets kostnader kan minska så mycket.

I den första rivningsomgången för tre år sedan på Trojenborg revs fyra hus med 60 lägenheter. Fortfarande återstår 126 lägenheter på området.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om