Anders Granqvist, socialchef i Mjölby, är medveten om att gymnastiksalen på Trojenborgsskolan inte är ett fullvärdigt boende.
Förutsättningarna när Migrationsverket kom med sin förfrågan i slutet på oktober var att det rörde sig om en kortare period i väntan på att man ordnar plats på ett riktigt asylboende, där de asylsökande kan bo under utredningsprocessen.
Strömmen av asylsökande har gjort att denna tidsplan inte kan följas.
Enligt SvT Öst har några av de boende protesterat mot förhållandena på skolan. 16 familjer delar sovplats i gymnastiksalen, och man har av naturliga skäl svårt att få nattro.
– När ett barn vaknar, så vaknar alla, säger en kvinna i tv-inslaget.
Förre rektorn och skolchefen Lars Engström är samordnare för boendet i Skänninge. Han har fått i uppgift att hitta ett sätt att höja standarden på boendet. Det kan handla om att uppföra någon slags väggar i stället för de draperier som i dag skiljer familjernas sovplatser.
– Det är lätt att förstå frustrationen som uppstår bland de boende. De är ivriga att komma vidare. Men min upplevelse är ändå att stämningen är god, säger Lars Engström.
Joakim Häggkvist är en av flera volontärer som på privat initiativ hjälper till att ordna aktiviteter. Han berättar att det på torsdagskvällen ordnades disco i Röda stugan för barn och ungdomar. Coop i Skänninge sponsrar med kaffe, kakor och saft.
– Vi pysslar också, går med barn till lekplatsen och tränar idrott i Birger jarls-hallen där de även träffar svenskar, säger han.