Bioförening i småstaden söker sin publik

Utmaningen för bion i Skänninge är att få småstadspubliken att hitta tillbaka efter pandemiåren. Även filmproduktionen behöver få fart igen, menar bioföreningen Galaxen.

Berit Johnzon köper biljett till "Pricilla" av John Norstedt och Cissi Andersson i Biografföreningen Galaxen i Skänninge.

Berit Johnzon köper biljett till "Pricilla" av John Norstedt och Cissi Andersson i Biografföreningen Galaxen i Skänninge.

Foto: Sune Johansson

Skänninge2024-01-28 14:00
undefined
Berit Johnzon köper biljett till "Pricilla" av John Norstedt och Cissi Andersson i Biografföreningen Galaxen i Skänninge.

Innanför de välkomnande och upplysta dörrarna är biljettkassan redan bemannad. Berit Johnzon, John Norstedt och Cissi Andersson är redo att ta emot publiken. Det är onsdagkväll och då kör man lite smalare filmer, i dag under rubriken Bio Kontrast. Varannan onsdag är det filmklubb.

– Vi brukar vara tre som jobbar vid visningarna, säger Berit medan John håller koll på popcornskåpet.

I ett rum innanför biofoajén är det styrelsemöte inför årsmötet som stundar. Tekniska frågor, och kommande teaterpremiär står på dagordningen.

undefined
Centrumbiografen i Skänninge lockar in i biovärmen. Bion drivs av en ideell förening som gärna vill ha fler filmentusiaster som ställer upp och jobbar.

– Bion används inte bara för det ordinarie bioutbudet. Vi har barnkalas, föreläsningar och teater. Teaterföreningen Alvastra Krönikespel ska snart spela pjäsen "En fästmö till låns" i biosalongen, berättar Tobias Andersson.

Det är ett sätt att fylla ut när bioverksamheten minskar. För så är det, att publiktillströmningen minskar. Särskilt svårt är det att locka den yngre publiken, mellan 15 och 25 år. På onsdagsvisningarna är medelåldern hög. 

– För att locka unga måste det komma extremfilmer, säger Tobias som är ordförande.

Alltså filmer som alla måste se, som Harry Potter, Twilight och liknande. Inte ens Marvelfilmerna drar längre den typen av ung publik till bion i Skänninge.

undefined
Styrelsemöte i föreningen. Tobias Andersson, Andreas Göransson, Bo Klasson och Jimmy Ahl plus ett par deltagare på länk. På agendan tekniska frågor och kommande teater- och bioprogram.

Tobias menar att unga människor har olika sätt att gå på bio i storstan jämfört med på en liten ort.

– I stan bestämmer man sig för att gå på bio, och kollar därefter utbudet. Här måste man planera biobesöket på ett annat sätt. 

På Centrumbion i Skänninge visas en film på söndag och därefter en eftermiddagsvisning veckan efter. Man måste passa på, för nästa söndag är det en annan film. Men det möjliga utbudet är i stort sett samma för Filmstaden i Linköping som för lilla Skänninge.

– Är det restriktioner, så är det till exempel att Disney bara kör den textade varianten på stora biografer, medan vi bara får den dubbade versionen. Annars har vi samma utbud att välja ifrån som de stora biografkedjorna.

undefined
John Norstedt kollar att det finns popcornhinkar kvar. Det går inte åt så mycket tilltugg när det är smalare kvalitetsfilmer, jämfört med barnvänliga familjefilmer.

Tobias och de andra i styrelsen menar att föreningen ännu inte återhämtat sig helt efter coronapandemin. Folk ändrade sin mediekonsumtion. Hemmatittandet med streaming ökade kraftigt.

– Filmproduktionen har inte heller kommit igång riktigt som före pandemin. Utbudet är helt enkelt lite skralt, menar Tobias.

Storfilmer behövs för att höja intresset även för de lite smalare.

– Det är inte samma storfilmer som drar i stan jämfört med här. I Skänninge är det svenska filmer som går bäst, säger Jimmy Ahl.

Ett småstadsfenomen, menar de. 

Galaxens sätt att lösa utmaningarna är att både ha storfilmerna, och komplettera med ett smalare "kvalitetsutbud".

Att det är ett gäng filmentusiaster som står bakom biografen är tydligt. Tobias använder inte ordet "kvalitetsfilm" om deras onsdagsvisningar. 

undefined
Med ett klick på skärmen i kassan sätter Tobias Andersson igång filmen. Bion i Skänninge är helt digitaliserad.

– Jag brukar säga att man tar med sig filmen hem. En film som berättar något om samhället, inte bara underhållning. "Ett sista race" är också en bra och underhållande film, men när man sett den så lägger man den till handlingen, så att säga, förklarar han.

Vissa filmer kan fungera både en onsdag som en söndag, som kvällens "Pricilla". 

– En skillnad är att vi har en dialog med besökarna om utbudet. Det går att önska filmer hos oss. Härom veckan var det en dam som undrade om vi kunde visa "Kungen" igen, som vi redan hade haft men hon missat, säger Bo Klasson som är en riktig bioveteran i Skänninge och var med redan på 80-talet, långt innan Galaxen bildades 2003.

undefined
Centrumbiografen i Skänninge, Tobias Andersson och Bo Klasson i styrelsen.

Om Skänningeborna är svåra att locka till bion så har man även Vadstena att lita på.

– Vi har många besökare från Vadstena som inte har någon bio, en del de tar bussen hit, berättar Jimmy.

Indiskt filmutbud är inte lätt att hitta i Sverige, trots landets enorma produktion. Ett gäng personer med indiskt påbrå hyrde för en tid sedan Centrumbiografen. Filmerna hade de med sig.

– De hade fått åka till Stockholm annars för att se sina filmer, säger Tobias.

Föreningar hyr också gärna in sig för årsmöten i bion. De har med sig någon egeninspelad film som de kan visa på bioduk. Barnkalas med film är också populärt. Riksteatern och ortens egen föreläsningsförening hyr också tid i Centrumbiografen ibland.

– Vi hjälper till med fikat.

Styrelsemötet är slut. Datum för årsmöte är spikat. Klockan är hög tid att sätta igång kvällens rulle, "Pricilla" om Elvis unga hustrus inte särskilt positiva version av stjärnans karaktär. Filmen körs igång genom ett klick på skärmen i biljettkassan.

Bioföreningen Galaxen

Bildades 2002 och starten var våren 2003 efter att bion varit nedlagd i fem år. Biografen är från 1957.

Föreningen hyr lokalen av Skänninge stadshotell som bytt ägare tre gånger och gått i konkurs två gånger under föreningens livstid.

Biosalongen har 207 sittplatser och tekniken är helt digitaliserad.

Föreningen har ett 80-tal medlemmar, 20-tal aktiva och 60-tal stödmedlemar. Man söker nya medlemmar och personer som vill jobba ideellt i kassan eller som maskinist. 

Bästa film "En man som heter Ove" från 2015 med 1 522 besökare. Sedan starten har 2 800 filmer visats, som setts av 85 000 personer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!