Biblioteket öppnar igen efter fukt och lukt

På fredagen flyttade personalen tillbaka in i Skänninge bibliotek och man är tillbaka till ordinarie öppettider igen efter fuktsaneringen.

Konstnären Ann Brehmer P (tvåa från höger) med "bibblans änglar" Sissela Wasén, Heléne Hjertstedt och Ola Ekström.

Konstnären Ann Brehmer P (tvåa från höger) med "bibblans änglar" Sissela Wasén, Heléne Hjertstedt och Ola Ekström.

Foto: Sune Johansson

Skänninge2020-01-24 17:45

Det var i september i höstas som personalen  flyttade ut på grund av obehag och besvär med värme och dålig luft. Man hade upptäckt att ventilationen inne i personalrummen inte fungerade som den skulle och på sommaren var det orimligt varmt i utrymmena innanför själva bibliotekslokalen.

Detta hade orsakat fuktskador som gjorde luften ännu mer dålig. En renovering och sanering tog vid och var i stort sett klar när fastighetsägaren Skänninge Stadshotell försattes i konkurs i mitten av november.

Att det dröjt tills nu med återinvigning beror på att luftmätningarna försenades i och med konkursen. Till slut fick kommunen själv ombesörja mätningarna. I fredags kunde så biblioteket öppna igen.

– Skänningebor har kunnat komma hit och låna genom meröppet, men personalen har inte funnits här. Vi har tillfälligt lånat lokal i turistbyrån tvärs över torget, berättar Sissela Wasén som är bibliotekarie och föreståndare i Skänninge.

En strid ström av besökare kom till biblioteket på fredagen när en liten nyinvigningsfestlighet ordnades, med bubbel, salta pinnar och musik av Skänningeungdomar från kulturskolans stråkensemble.

– En del Skänningebor har varit oroliga att vi skulle stänga för gott. De verkar glada nu. Och vi har längtat efter dem också, säger Sissela Wasén.

Skänningekonstnären Ann Brehmer P hade samtidigt vernissage på en utställning med det passande namnet "Bibblans änglar".

Karta: Skänninge bibliotek
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!