Det senaste beslaget som polisanmälts handlar om vitt pulver som upptäckts mellan två ihopklistrade vykort. Vykortet var adresserat till en intern på den slutna avdelningen.
Pulvret är skickat till Statens kriminaltekniska laboratorium för analys.
-- Ungefär 80 procent av de beslag som görs här av misstänkt narkotiska preparat visar sig efter analys också vara det, säger vårdaren David Lindell, som jobbar med säkerheten på anstalten.
Hos Mjölbypolisen är uppfattningen att det efter häktets tillkomst, och öppnandet av en sluten avdelning, skett en markant ökning av antalet narko- tikabeslag på Skänningeanstalten.
David Lindell bekräftar att det skett en ökning. Däremot tycker han att det är mera tveksamt om man kan kalla den för markant.
-- Den slutna anstalten har bara varit öppen i en och en halv månad, så det är lite för tidigt att dra några slutsatser om hur tillkomsten av denna avdelning påverkat narkotikasituation- en.
- Däremot ser vi klart att det blivit fler beslag sedan häktet öppnades 1 februari.
Tidigare fanns tre öppna avdelningar på Skänningeanstalten med 123 platser.
I dag finns det kvar en öppen avdelning, och det har kommit till ett häkte (för brottsmiss-tänkta och frihetsberövade men ännu ej dömda personer) och en sluten avdelning. Totalt finns nu 116 platser och det är inte långt ifrån fullbelagt.
Är det en överraskning att häktet fört med sig mer narkotikabeslag?
- Nej, dagens brottslighet är ju i så hög grad knuten till missbruk, svarar David Lindell.
Att det blivit ett mer missbruksbenäget klientel på anstalten ser han som den ena förklaringen till ökningen av polis- anmälda narkotikabrott på anstalten.
Han har en förklaring till.
- Vi har fått möjlighet att använda kriminalvårdens narko- tikahundar betydligt mer frekvent än tidigare. Vi har också en helt annan besökskontroll på häktet och på den slutna avdelningen än på den öppna avdelningen, även om dessa kontroller inte påverkat beslagsstatistiken på samma sätt som hundarnas insatser.
Han nämner också att kontrollen av internernas post är mer rigorös på de nya avdelningarna.
Det säger sig självt att med den ändrade strukturen på anstalten så har personalbehovet ökat och mötts med nyanställningar.
- Den ökade säkerhetskontrollen är oerhört personalkräv-ande. Alla jobbar för högtryck. Jag tycker ändå att vi i dag har en klart godtagbar kontroll. Säkerhetsbestämmelserna har givetvis anpassats till personalsituationen, säger David Lindell.
Han nämner att ungefär 30 procent av den upptäckta narkotikan kan bindas till person. Mest handlar det om amfetamin och hasch.
Mycket göms medvetet i allmänna utrymmen för att det ska försvåra möjligheterna att veta vem som är innehavaren.
Och upptäcks det narkotika i brev som skickas till en speciell mottagare så kan inte mottagaren ställas till rättsligt ansvar för det. De urinprov som tas vid internernas ankomst till anstalten är, enligt David Lindell, bästa sättet att kartlägga vilka som är narkotikamissbrukare och vilka som inte är det.
För de som kommer till just häktet är dock reglerna för urinprov restriktiva.
Det krävs en misstanke om narkotikabrott för att ett sådant prov ska kunna påtvingas den häktade.