– Det känns både ledsamt och konstigt, inte bara som arrangör utan också som Skänningebo. Skänninge marken är något vi lever med, det finns ett före och ett efter, men i år blir det inte så, säger Jan Carlson, marknadsansvarig på Skeninge IK.
Beslutet om att för första gången i modern tid ställa in Sveriges äldsta och största gatumarknad togs i samråd med Mjölby kommun under måndagen. Det är ett unikt beslut för en marknad som härstammar från 1000-talet, men så är också omständigheterna med hänsyn till pandemin unika. 1953 sköts marknaden upp en månad på grund av ett salmonellautbrott, annars har den "alltid" genomförts i augusti varje år.
– Men hur skulle vi kunna tro att vår marknad skulle bli av när andra inte kan? Vi hade också behövt veta att vi får in pengar för att gå runt, men som det är nu hänger både ekonomi, knallar, polistillstånd och besökare löst, säger Jan Carlson.
Sommarens inställda marknad drabbar inte bara arrangör och knallar utan är också ett hårt slag mot lokala föreningar. Skeninge IK blir till exempel av med årets största inkomst från besökarnas parkeringsavgifter, men beslutet är också ett slag i magen mot den lokala handeln.
– Man ska ju försöka vara positiv och det finns mycket innovativt här, men vi som bor här måste nu göra vad vi kan för att gynna vår egen näring. Sen får vi se om knallarna kommer överleva den här krisen och komma tillbaka till oss nästa år.
Skänninge marken lockar årligen runt 120 000 besökare.