Snart flyttar populära secondhandbutiken

Trots att det är en helt vanlig vardag trillar en strid ström med kunder in i secondhandbutiken i Skänninge. Till sommaren är det dags för lokalbyte.

I juni flyttar Skänninge second hand in i den gula byggnaden på hörnet vid Stora torget inne i centrala Skänninge. Verksamhetsledaren Hannes Öhman ser många fördelar med lokalbytet.

I juni flyttar Skänninge second hand in i den gula byggnaden på hörnet vid Stora torget inne i centrala Skänninge. Verksamhetsledaren Hannes Öhman ser många fördelar med lokalbytet.

Foto: Jennifer Grönquist

Skänninge2024-04-09 05:00

Inne på Skänninge Second Hand finns det mesta. Här kan man botanisera bland möbler, köksgeråd, leksaker och kläder. Idag finns butiken i en lokal på Borgmästaregatan 32, men snart blir det ändring på det. I juni flyttar den in i Östenssons gamla lokaler vid Stora torget.

– Dels så är de nuvarande lokalerna egentligen för stora för verksamheten vi har, och sedan är det ju trevligare läge där uppe. Där skulle man kunna samverka med andra butiker och ha aktiviteter, och sedan få igång livet i centrum igen. Nu är vi ute som på en egen liten ö, säger verksamhetsledaren Hannes Öhman.

undefined
Med ett stort lager kan en flytt kännas som ett rätt stort projekt. "Vi har kört rea nu under hela våren och kommer att fortsätta med det för att tömma våra lager och underlätta flytten lite", säger Hannes Öhman.

Idag består verksamheten av 1 100 kvadratmeter butiksyta. I den nya lokalen kommer lagerytan minska väsentligt och butiksytan halveras, vilket gör att det kommer bli mer kompakt, men det ser Hannes Öhman som något positivt.

– När det är väldigt stort och man inte inventerar lika mycket blir det lätt saker som blir stående ett år eller två. I en mindre lokal blir det lättare att hålla koll på vad som säljer och inte. Då kan vi plocka ut saker snabbare.

undefined
Idag är butiksytan ungefär dubbelt så stor som den kommer att vara efter flytten, men utbudet kommer att förbli detsamma, menar Hannes Öhman.
undefined
Inne i butiken finns det olika prylar i varje hörn.
undefined
Inne i butiken finns ett stort akvarium med flera fiskar. Självklart hänger de med till nya lokalen vid Stora torget.

De saker som inte säljs paketeras ihop för att bland annat säljas på sajter som Tradera.

– Och en del tvingas vi kassera, men de har ju fått en andra och ofta en tredje chans också.

Hannes menar att nyheten om flytten har tagits emot på ett bra sätt.

– Mycket positiva reaktioner, de tycker att det är kul och att det kommer liva upp centrum.

undefined
Sonia Hedin Lander och Rasmus Hedin brukar besöka Skänninge second hand en gång i månaden. De tycker att det är en välsorterad butik. När Sonia handlar secondhand köper hon allt möjligt. "Men ändå något som ser fräscht och nytt ut, men som ändå är billigt". "Jag är mest moraliskt stöd", säger Rasmus.
undefined
Magnus Davidsson från Väderstad handlar ofta secondhand och gillar antikviteter. Han är positivt inställd till flytten. "Det blir bra, för det behövs något inne i centrum. Det har blivit sämre där", säger han.

När sker flytten?

– Datumet är inte satt exakt än, men det blir i juni. Vi kommer börja flytta saker ganska snart.

undefined
Idag huserar butiken i en lokal på Borgmästaregatan i utkanten av Skänninge.
undefined
"Det här är ett kooperativ, ett socialt företag, så syftet och målet med det här är att ge folk som har svårt att komma in på arbetsmarknaden möjlighet att få ett jobb", säger Hannes när han berättar om verksamheten.

När secondhand-proffset Emmy Hägglund-Holmer, uppvuxen i Väderstad men numera bosatt i Göteborg, kliver in i butiken är hon taggad på att se vilka fynd hon ska kunna göra just idag.

– Det är så mycket som händer nu i den här industrin med slow fashion (hållbart mode) i och med ekonomin, och secondhand har blivit en trend. Det är jättekul för en som verkligen älskar det här, säger hon med ett skratt.

undefined
Emmy Hägglund-Holmer fullkomligen älskar secondhand. Hon har både ett Instagramkonto, Boujeethrifter, och en Youtube-kanal där hon visar upp secondhandfynd samt sina omsydda och egensydda plagg.

Den här dagen är hon på väg från ett slow fashion-event, och stannade till i Skänninge för att se vad som gömmer sig på textil- och klädavdelningen. När det kommer till slow fashion, eller hållbart mode, handlar allt om en typ av medvetenhet och eftertanke där man sätter hållbara plagg framför snabb- och massproducerade kläder. Emmy berättar att det finns en stor andrahandsmarknad även för lite mer lyxiga premiumkläder.

– Jag har gjort så många fynd här med märkeskläder för typ tio kronor, säger hon medan hon bläddrar bland plaggen på en av hängarna.

undefined
Att sy kläder av gardiner, bordsdukar och andra tyger är populärt. Inne på Skänninge second hand finns två skyltdockor som bär plagg sydda av just sådana textilier.

Är man på jakt efter något speciellt kan det ta lite tid att hitta det man söker, men när man väl får jackpot är det fantastiskt roligt, tycker Emmy.

– Man får leta lite mera, och det är också lite det jag tror förändrar vårt köpbeteende. Vi köper inte saker bara för att ha, utan när man letat länge efter till exempel en trenchcoat och sedan hittar en så blir det ett plagg som verkligen stannar i garderoben.

Emmy syr även mycket kläder av olika typer av tyg, bland annat gardiner. I april ska några av hennes kläder, där flera är sydda av tyger från just den här butiken, vara med på en modevisning.

– Det är en modeshow som arrangeras av studenterna på universitetet i Jönköping. Det ska vara Skandinaviens största modeshow arrangerad av studenter. Det här året har de valt inriktning på lite mer slow fashion och hållbarhet. Jag har gjort åtta klänningar och några kjolar av just gamla gardiner och dukar och allt möjligt.

undefined
Emmy menar att det finns flera fördelar med att handla secondhand istället för att shoppa på så kallade "fast fashion-kedjor". "Det är bättre när man hittar något man verkligen behöver, som fyller ett hål i garderoben istället för de här impulsköpen", säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!