Det är en varm dag men en bris från östgötaslätten svalkar de trearkeologerna som arbetar med utgrävningen på Motalagatan. Platsen vibefinner oss på är den norra utkanten av Skänninge och en plats därmänniskor bott åtminstone sen 900-talet. Området som grävs ut ärovanligt stort och ger arkeologerna en unik chans att se hurbebyggelsen såg ut för dryga 1 000 år sen.
På den närbelägna höjden ligger lämningarna av Sankt Ingrids klostersom uppfördes i slutet av 1200-talet. Innan det byggdes fanns det påplatsen en kyrka som en storman troligen låtit uppföra. Att det låg enkyrka och en storgård i närheten är intressant för helhetsbilden avområdet.
Utgrävningen har än så länge gett resultat i form av ett större trähus och flera så kallade grophus.
-- Det kan vara trälar eller landbor som bott och brukat åkrarnahär. Det finns åkerlämningar som verkar sluta an till husen, sägerJohanna Bergqvist som är projektledare för utgrävningen.
Grophusen är små hus som haft sitt golv en bit under markytan ochsom förmodligen använts som förrådshus eller verkstäder. Likadanalämningar hittades vid utgrävningen som gjordes på andra sidanMotalagatan 2003 och dessa har daterats till 900-talet genomkol-14-metoden.
Tillsammans ger utgrävningarna en tydlig bild av hur det gamla Skänninge kan ha sett ut.
-- Det är jättekul att kunna se de stora strukturerna, säger Johanna Berg-qvist.
-- De äldsta kartorna är från 1700-talet och det är ungefär så mantrott att Skänninge såg ut även tidigare. Det här visar att bebyggelsengick längre ut än vad man trott. Vi ser en helt ny bild av hur stadenväxer fram.
Hon berättar att de inte alls förväntat sig så här intressanta fyndi området. Förundersökningen gjordes nämligen på ett annat ställe innansträckningen på gång- och cykeltunneln som ska byggas ändrades.
-- Vi hade inte trott att det skulle vara så mycket över huvud tagetoch definitivt inte så mycket tidig bebyggelse. Det är verkligen enbonus.
Utgrävningsplatsen ser vid första anblicken ut som en sandplan,delvis täckt med presenningar och med gula pinnar som sticker upp urjorden här och var. Att jag just nu står på ett medeltidsgolv måstearkeologen Ann- Lili Nielsen påminna mig om. Hon jobbar just nu med detlånga trähuset som är byggt i skiftesverk. Inne i byggnaden har dehittat mängder av spill från ben- och hornhantverk.
-- Resterna har vi hittat slängda på åkerytan och det är väldigt sällan man får den kopplingen, säger Ann-Lili Nielsen.
Hennes förhoppning nu är att få veta mer om huset och vad det haranvänts till. Varför är det en massa grus samlat på en plats? Och är destörre stenarna ett eldstadsfundament?
-- Än så länge har vi 1 000 frågor vi vill ha svar på, säger Johanna Berg-qvist.
Som hon sa tidigare: "Den som gräver får se."